Mossagårdsfestivalen corona-anpassar

Ett brett och lockande program kommer att ta plats under Mossagårdsfestivalen i gårdens – av hampa – restaurerade lada mellan den 28-30 augusti. Precis som föregående år så är ledstjärnan det ekologiska engagemanget och helhetstänket runt allt från de deltagande artisterna, till maten som serveras och de naturnära kringaktiviteterna. Detta stöttas av många av årets partners såsom Event i Skåne. En av de miljöengagerade artisterna som står på scenen är Dotter.

Mossagårdsfestivalen arrangeras i år med en gräns om 50 besökare till musik- och föreläsningsscenen. Picnickcaféet rör sig däremot utanför kriterierna för allmän sammankomst och har inte den gränsen. På Mossagården har man noga och länge funderat på hur man kan arrangera ett event på ett så smittspridningssäkert sätt som möjligt. Så man satsar på ett picknickcafé i det gröna, med tillhörande aktiviteter som rör sig utanför kriterierna för allmän sammankomst. Och musiken i LADAN – som lagom till festivalen återbyggts med väggar av hampakalk, en teknik som ännu så länge är ganska ny inom Sverige, kommer förmodligen att få det nylagda taket att lyfta. Teamet bakom Mossagårdsfestivalen har länge vurmat mycket för sitt naturdedikerade festivalkoncept och har arbetat på att utveckla det mer och årets festival kan leda till nya idéer och konstellationer som kan gagna det fortsatta utvecklingsarbetet kommande år. Ett år som i år är det också viktigt att klimatomställningsfrågan får fortleva och det finns utställande företag och förstås även ekologisk mat och dryck till alla matintresserade.

“Hampa för mänskligheten” är en föreläsning som kommer att hållas av David Appelgren, grundare av sidan Matfusket och ordförande i Svenska Hampaförbundet. David brinner för hampan och kommer att berätta mer om växten, som enligt många jordbruksexperter är den äldsta kultiverade grödan som människan någonsin odlat.

En annan intressant programpunkt kommer att vara “Skogsbad och Hängmatta” – en sinnlig skogspromenad kryddad med teater och musik. Under ledning av musikern Ida Knagg och skådespelaren Petra Lindblom från Kulturföreningen Den Generösa Skogen, kommer festivalbesökarna få följa med på ett annorlunda skogsbad under träden.

Några av artisterna är: Dotter, Ebbot Lundberg & Tentakel, Nicolai Dunger, Magnus Rosén, Johanna Kalliokuljo, Maria Anderberg & The Hillbilly Misfits, Miranda Murre Eriksson, Broder Jord Atajo, Mauv, Majorelle Blue, Nawa m.fl. 

Foto: Mossagårds festivalen Text: Redaktionen