Konstnärsduo skapar inkluderande filmaffischer till påhittade filmer

Den 8 oktober öppnar utställningen ”Fictions We´re Made Of” i skyltfönstren på den övergivna biografen Facklan. Välkomna att ta del av en utställning av filmaffischer till ickeexisterande filmer som potentiellt hade kunnat uppstå i Halland eller nån annanstans i Sverige. Konstnärsduon Combi Cats har inspirerats av lokala historier samt bjudit in en bred representation av invånare till att agera i form av fiktiva skådespelare.

Den svensk-polska konstnärsduon Combi Cats har samlat in lokala historier och berättelser från Halland och VG-regionen och arbetat på att gestalta dessa i form av storskaliga filmaffischer till fiktiva filmer som potentiellt hade kunnat uppstå nånstans i västra Sverige. Konstnärerna har skapat affischer inom olika stilar och tekniker så som med hjälp av fotografier samt måleri för att på bästa sett kunna gestalta olika changerar så som action, drama, skräck och komedi och de har bjudit in invånare med olika bakgrund, sexuell läggning samt funktionalitet till att posera i form av fiktiva skådespelare. Duon vill erbjuda förbipasserande ett humoristiskt, hoppingivande och konstnärligt tilltalande budskap som säger att storslagna drömmar och narrativ är möjliga överallt! 

Projektet som bär titeln Fictions We´re Made Of och kommer att finnas tillgängligt för allmänheten från den 8 till den 31 oktober på den nu övergivna biografen Facklan på torget i Kungsbacka och ingå i programmet för Konstens Vecka samt GIBCA Extended. Projektet är finansierat tack vare Region Hallands ”Projektstöd till Kulturutveckling”, GIBCA Extended samt Kungsbacka kommuns ”Bidrag till enskilt kulturprojekt”.

Projektidé till installationen Fictions We´re Made Of


Att växa upp som ungdom i en liten stad som Kungsbacka innebär att man ofta ”importerar in” och konsumerar kultur dels från större och betydelsefulla svenska städer eller som härrör från världens mest avlägsna, exotiska och spännande hörn. Det kan ibland känns som om man lever i utkanten av det verkliga, skimrande och viktiga livet och ingenting storslaget eller av värde kan komma ifrån ens lilla hemstad och att man måste söka sig ut för att ta del av livets stora äventyr.

Här i väst har vi dessutom blivit speciellt matade med amerikansk popkultur och visst låter det coolare att Spindelmannen härjar omkring på New Yorks gator än i Hålabäck, Kungsbacka, att de coola vampyrerna och feerna från True Blood bor i det mytomspunna Louisiana, snarare än i Halland och Bella Swan flyttar självklart in till den sömniga och regniga småstaden Forks i delstaten Washington där hon introduceras till en verklighet fylld av vampyrer och varulvar i bokserien Twillight.

Eller? Måste det vara så?

Hade inte den amerikanska, 80-talsinfluerade tv-serien, Stranger Things, som tog världen med storm 2016, egentligen kunnat utspela sig i en liten stad i Sverige? Eller den mycket populära bok-och-tv-serien Outlander? Hade inte handlingen likväl kunnat utspela sig på något av alla mytomspunna ställen i Sverige? Hur hade filmen om din verklighet sett ut?

Combi Cats har tidigare i sommar eftersökt historier och händelser via media och Facebook-grupper och fått stor respons på idéer till filmaffischer. Förutom detta så har konstnärerna även arbetat med unga vuxna med funktionsvariation samt besökt Löftadalens folkhögskola som har en etableringslinje för att ta del av berättelser från kvotflyktingar. 

Bakgrundsinformation

Konstens Vecka är en riksomfattande konsthändelse som äger rum vecka 40 varje år. Det övergripande syftet med Konstens Vecka är att sprida engagemang och väcka ett intresse för samtidskonsten till en bred publik på dem mest oväntade och kanske rentav vardagliga platserna.