Konstrundor runtomkring i sverige öppnar upp portarna och bjuder på spännade upplevelser tillsammans med konstnärer och konsthantverkare. Här kommer ett axplock från det som blivit en folkfest och poulär kulturyttring och tradition i sverige.

Visingsö Konstrunda

Rundan är inne på sitt sjunde år. 31 konstnärer och konsthantverkare med anknytning till ön ställer ut på tjugo olika platser. Med andra ord: ingen trängsel för publiken. 

På Visingsö visas akvarell, broderi, textil, skulptur, masker, måleri,keramik, snickeri, metallsmycken, glas, foto, mixed media och digital konst. En del av konstnärerna och konsthantverkarna kommer att demonstrera och berätta hur de arbetar. Visingsö är väl lämpad för en cykeltur, här finns knappt några backar och medvind har man alltid åt något väderstreck. Du som vill ta det lugnt kan välja övernattning på vandrarhem, pensionat, hotell eller i stuga. Konstrundan pågår mellan 7-9 augusti.

LJUSSTRÅK KONST

Kultur utställning och konstrunda med återvinning i fokus

Föreningen Solkusten Konstrunda bjuder in till konstrundan 2020, som startar med samlingsutställningens vernissage den 28/8, 17:00, i Kulturhusets konsthall, i Oskarshamn. 

Utställningen är en samlingsutställningen som visar konst av 26 olika konstnärer, med temat återvinning och visas  fram till den 26 september. Om du vill se mer konst av en specifik konstnär eller enbart njuta av en härlig konsthelg, så besöker du konstrundan den 29-30 augusti. Under konstrundan möter du konstnären i sin hemmiljö, ateljé eller verkstad. På kulturhuset kan nyfikna hämta årets broschyr. I denna ser du var konstnärerna ställer ut.

Konst i Roslagen

För 22:a året kommer Konst i Roslagen att genomföras även i år. 58 jurybedömda konstnärer, konsthantverkare och fotografer från Täby, Vallentuna och Österåker öppnar sina ateljéer under lördagen och söndagen 3-4 oktober. Samlingsutställningar öppnar redan i mitten av september och finns i Täby på Karby Gård, i Vallentuna Kulturhus och på Länsmansgården i Österåker. Caféer finns i anslutning till samlingsutställningarna. Njut av en helg i konstens tecken i vackra Roslagen.

Konstrunda Midsommarkransen

Konstrunda Midsommarkransen hålls årligen i april och november, firade 20-års jubileum förra året. Höstens Konstrunda äger rum den 21 -22 november. Karta med deltagarlista finns på Tellus Bio.Midsommarkransen ligger strax utanför Stockholms tullar vid Liljeholmen, ett område som expanderade när telefonbolaget LM Ericson startade sin verksamhet i slutet av 1938 när LM-staden byggdes ut. Kreatörerna bor eller verkar i Midsommarkransen idag. Under den senaste konstrundan deltog 40 konstnärer, designers, konsthantverkare, grafiker med flera, som ställde ut i sina ateljéer, butiker och lokaler. Det bidrog till att 800 besökare gick runt på 21 olika ”stationer” med tipsfrågor och möjligheter till fina konstpriser.

Herrljunga Konst- och Hantverksrunda

För 19:e gången anordnas rundan som är en viktig kulturyttring i Herrljunga Kommun, i år har den dessutom tilldelats 2020 års kulturpris.

Lördag  5-6 september visar 48 deltagare sina verk i 18 lokaler runt om i kommunen.Konst-och Hantverksrundan är ett sätt att synliggöra konst och hantverk, som utövas i bygden. Den skapar mötesplatser för samtal om konst och hantverk mellan utövare och besökare och vill inspirera till besökarnas eget skapande.

Rundan inleds med en samlingsutställning 4 september och därefter är det trevligt att ge sig ut i den vackra bygden, besöka deltagarna i den egna miljön och ta del av kreativiteten i allehanda tekniker och material. Här presenteras olika typer av måleri, keramik, grafik, foto, silversmide och olika textila tekniker.

Vadstena Konstrunda

Konstrundan fyller 15 år och detta firas i samband med årets konstrunda, 11-13 september. Vadstena konstrunda är Sveriges mest gångbara konstrunda och ett årligen återkommande konstevenemang där konstnärer presenterar sin konst. Foto, måleri, datagrafik, skulptur och konsthantverk fyller ateljéer, gallerier och stadens historiska rum. Allt inom bara några minuters promenadavstånd. Hitta dina favoriter på den gemensamma utställningen i Rödtornet, där alla konstnärer finns representerade.

Ljusstråk Konstrunda

Konstrundan firar 20 år i år och  5 och 6 september är det återigen dags för Ljusstråks  kulturslinga genom Nora Bergslag. Här tar hantverkare och konstnärer emot i öppna ateljéer. Njut av utställningar, ord och musik, ta en fika eller en bit mat på mysiga caféer och restauranger längs slingan och se ljusen glimma längs Norasjöns strand. Redan en månad innan öppnar samlingsutställningen i Bryggeriet, där man kan låta sig inspireras inför rundan i den vackra bygden. Symbolen för Ljusstråk visar vägen till utställare och arrangemang.


Foto: Gunnel Johansson, Herrljunga Konstrunda
Text:Tony Manieri

spot_img

Läs mer

Södermalms Konsthall

Konstnären Robert Emanuel Fredriksson har ett galleri i en galleria, i Skrapan på Södermalm. Motiven hämtar han ofta från skärgården eller favoritstaden New York....

Oh My God

Adele är en av vår tids största stjärnor med en röst som berört människor världen över. Nu har hon släppt en ny video till senaste...

The Thin Line

Den 29 september 2020 öppnar den nya utställningen The Thin Line – Björn Persson på Naturhistoriska riksmuseet och visas till 11 april 2021.Med sina...

​50 år i kulturföremålens tjänst

Världskulturmuseerna, Riksantikvarieämbetet och Svenska Unescorådet bjuder in till digitalt seminarium med anledning av 50-årsjubileet för Unescos konvention mot illegal handel med kulturföremål. 14 november kl...

Premiär för ny musikfestival i Sigtuna

Lördagen den 5 september lanseras den nya musikfestivalen Sigtuna Summer Squeeze. Under en fullspäckad festivaldag med 15 konserter, med max 50 personer per konsert,...

Under vinterns kallaste och mörkaste månader sprider Wermland Opera sång och...

Operasolister, musikalartister och orkester skickar här värmande vinterhälsningar till sin publik. Följ med på en svängig slädfärd i sällskap med musikalartisterna Pia Ternström och...

Dalhalla + Malena Ernman

Publik bjuds in till ett nära möte med Malena Ernman på Dalhallas Scen. Dalhalla Sceneri bjuder nu in till ännu en konsertkväll som utspelar sig...

Göteborgs Stadsmuseum

Våren bjuder på en rik utställning om modepionjären Augusta Lundin och ett sju meter långt konstverk av Phoebe Boswell. Dessutom flyttar Göteborgs unika musikscen...