Fjärdhundraland – 5 utflyktstips

Gårdsbutiker, mathantverk, kaféer och vacker natur, nära storstäderna. Fjärdhundraland är området som fick Stora Turismpriset 2019 och som bjuder in till det outforskade landsbygdsområdet mellan Stockholm, Uppsala, Västerås och Enköping. Fjärdhundraland är känt för lokalproducerad mat, men här finns också naturupplevelser, gårdsbutiker, kaféer och loppisar. vi ger våra bästa tips på en corona-säker semester nära stan!

Cykla medeltida småvägar

Kurviga vägar i ett böljande landskap, perfekta för cykling. Boka boende och cykel på Jädra gårdshotell eller Wiks slott och ge dig ut på runstenssafari eller kafékryssning! Längs vägarna finns ljudguidningar med spännande historia i appen Storyspot, och det är sällan långt till ett kafé.

Nörda ner dig i eko, reko och lokalproducerat

Stäm träff med charkuterimästaren Kristofer Franzén och hans Linderöds-grisar på Franzéns charkuterier, besök det lilla mejeriet Skogsbackens ost och besök den schweiziske bagaren Oliver på Bergets gårds pasta och bröd. Det är något speciellt att äta något som är gjort med omsorg, av en person som brinner för sina produkter. De lokala varorna finns också på gårdsbutiker som Kvarnnibble

Kaféer och lantliv i mästarklass

Sköna timmar vid kvarndammen, med Ibbas prisbelönta citronbulle och en kopp te, eller en sandwich och ett glas vin. Forsby kvarn kafé blev Årets värt en resa 2019/20 i White guide och har liksom Hornuddens trädgård fått bedömningen Mästarklass. När det är dags att åka vidare finns många fina kaféer att upptäcka, såsom Salnecke slottskafé, Landsberga gård, Broby gård, Sussis gårdsbageri, Alsta trädgårdar och många fler.

Träffa trädgårdsmästarna

Visst är det fint att kunna odla sin egen mat och att skapa en vacker trädgård? Tuna trädgård är specialister på perenner, Härnevi plantskola har egenodlade blommor, plantor, kryddväxter och mycket mer. På Svartbäckens trädgård finns fruktträd, bärbuskar och nötträd från egen odling. Överallt får du kunskap och inspiration på köpet!

Lugn och lyx på landet

Andas ut. Lugnet på landet är en av Fjärdhundralands största attraktioner och ett av de bästa sätten att njuta av det är hos Gyllene Brunnen Glamping. Du tar en skön promenad i skogen, tar en picknick avslutar med bubbelpool under bar himmel och en skön natts sömn i lyxtält.

Foto: Fjärdhundraland Text: Mats Thorburn