Den ekonomiska föreningen Falbygdens Mat & Kultur bildades 2001 efter ett lyckat första genomförande av Mekelsmäss – Skördefest på Falbygden år 2000. Sista helgen i september kan man uppleva en härlig blandning av konst och lokalt producerad mat för tjugonde året.
Falbygden är känt för många saker, inte minst tranor. Hornborgasjön lockar varje vår mängder av fågelintresserade som kommer för att beskåda den fantastiska trandansen.
– När vi startade konstrundan var tanken att vi ville få till en andra transäsong. Vi har ju över 140.000 fågelskådare här under mars och april, och det är såklart en stor händelse för besöksnäringen i Falbygden. Sedan kommer ännu fler tranor tillbaka i augusti och början av september, och därav kom idén att vi skulle skapa en andra transäsong, berättar Gerth Bragnå, ordförande i föreningen Falbygdens Mat & Kultur.
Vad kan man se fram emot under årets mat- och konstrunda?
– Det är ju lite grann av ett mellanår för oss, precis som alla andra. Vi har ungefär en tredjedel så många utställare som vi brukar ha, men även i år kommer det bli en trevlig blandning av mat och konst. Och eftersom vi försöker undvika kommungränser så sträcker sig utställningen över Falköping, Tidaholm och till viss del Skara och Skövde. Det gör att man som besökare får möjlighet att uppleva en stor del av vårt vackra Västergötland.
Och då får man möjlighet att träffa konstnärer och konsthantverkare i sin egen miljö?
– Absolut! Det uppstår nya utställningslokaler över hela bygden i samband med konstrundan. Uppfinningsrikedomen är stor bland våra aktörer, och många gånger är det väldigt fantasifyllda lösningar som presenteras. Det är alltifrån garage och ladugårdar till renodlade ateljeer och trädgårdsutställningar. Det är flera utställare somväljer att ställa ut i sin trädgård, och skapar därmed en extra mysig miljö för besökarna.Många gånger är det just spontaniteten och de oväntade lösningarna som är en del av charmen med att besöka konstrundan.
Öppet för alla
– Vår konstrunda är öppen för alla – oavsett om man är amatör eller ett rutinerat proffs. Det är också en sak som skänker extra charm, samtidigt som det ger många nybörjare chansen att få visa upp sig i ett officiellt sammanhang. En del har synpunkter på att vi även bjuder in amatörer, men vår ambition har alltid varit att alla ska få vara med. Sen är det ju alltid publiken som bestämmer om det är bra eller dåligt, men på det här sättet blir det alltid en riktig folkfest av evenemanget.
lokal matproduktion
– En stor del av konstrundan är inslaget av lokalproducerad mat. Det blir en härlig kombination som uppskattas mycket av våra besökare. Det finns ett antal lokala matproducenter som till och med bjuder in konstnärer att ställa ut i deras lokaler, vilket verkligen ger en trevlig upplevelse. Falbygden är ju vida känd för ostproduktion, och under konstrundan finns alla möjligheter att provsmaka traktens goda ostar.
– Under de tjugo åren vi har haft konstrundan har det vuxit fram många spännande samarbete mellan konstnärer och matmänniskor. Det är en härlig bieffekt, och gör samtidigt att det finns gott om trevliga mat- och fikaställen att stanna till på under konstrundan.
– Det finns även många möjligheter till övernattning, både på hotell och bed & breakfast, om man känner att man vill uppleva mer än vad som hinns med på en dag.
Två samlingsutställningar
– Vi har en samlingsutställning i Tidaholm och en i Falköping, där besökarna kan få ett smakprov och kolla vilka konstnärer man vill se mer av. Eftersom det är ganska stora avstånd mellan utställarna, så är det väldigt uppskattat och gör att man kan planera sin konstrunda på ett bra sätt, avslutar Gerth Bragnå.