2021 öppnar Röhsska museet åter våning två för besökare. Först ut är en ny stor basutställning, 1700-talets former.

Medan museet håller stängt på grund av smittskyddsrestriktioner pågår full aktivitet på våning två, som kommer att öppnas igen i etapper. Först ut är nya basutställningen 1700-talets former, som kommer att stå klar under våren. I höst får den sällskap av den tillfälliga utställningen Migration – Föremålens färdvägar.

– Vi förbereder två stora satsningar med fokus på Röhsska museets egna samlingar, men med olika perspektiv och tidsperioder, säger museichef Nina Due.

1700-talets former utgår från museets rika 1700-talssamling där några av föremålen aldrig tidigare visats. Utställningen breder ut sig i tre salar där broderi, glas, figuriner såväl som hela rumsinteriörer visas.

Delar av våning två har varit stängt i mer än 20 år och 1700-talsutställningen har varit stängd i 10 år.

– I 1700-talets former kommer vi blanda helt nya utställningsrum med återöppnande av omtyckta favoriter. Vi hoppas att de som längtat i 10 år ska få kära återseenden men vi hoppas också genom ny form och nya föremål kunna få fler att upptäcka 1700-talet, säger utställningsproducent Jessica Sjögerén.

Tidsperioden utgör starten på den moderna designhistorien och är en viktig tid i den svenska formutvecklingen. Redan för hundra år sedan när Röhsska museet grundades påbörjades en omfattande insamling av föremål till samlingen. Under den tiden idealiserades 1700-talet som en period av tidlöst eleganta stilar som ständigt kunde erbjuda inspiration och kunskap för kommande generationer. Utställningen väntas stå klar under våren.

– Läget är ännu oklart men så fort vi får besked om när vi kan öppna igen kommer vi att kunna ge besked om när utställningen kan öppna, säger Nina Due.

Tar upp frågor om våra föremåls resvägar

Under hösten öppnar ytterligare en utställning på våning två, den tillfälliga utställningen Migration – Föremålens färdvägarÄven den utgår från Röhsska museets egna samlingar. I utställningen, som är ett samarbete med designstidskriften MacGuffin Magazine, visas över 150 föremål från skilda tidsepoker, kontexter och geografier. Till utställningen, produceras även en katalog på svenska och engelska.

– Utställningen är del av en större museal debatt. Den tar upp frågan om vad och varför museer samlar, vilken resa våra föremål har tagit för att komma till museet och var dom kommer ifrån. Den visar att migration är ett konstant villkor för design, säger Nina Due.

I samband med Göteborgs 400-årsdag presenterar Röhsska museet den 5 juni åtta arkitektkontors visioner för hur en publik plats i Göteborg hade kunnat se ut. I utställningen Arkitekturvisioner: Brunnsparken undersöks vad som händer när arkitektkontor av olika storlek och bakgrund får i uppdrag att experimentera och fantisera kring arkitekturen. 

Programverksamheten har ställts om

Under tiden som stadens museer är stängda har programverksamheten ställts om och genomförs digitalt. Det berör exempelvis Röhsskas modedagar som i år genomförs under en dag, 12 mars, och digitalt. Temat är manligt, kvinnligt och könsneutralt. Museet bjuder under en eftermiddag in externa aktörer inom modeområdet och ställer frågan – hur förhåller sig den svenska modevärlden sig till temat idag och hur har det sett ut genom historien?

Det är ännu ovisst om nyinstiftade Residens Röhsska och Röhsskas konsthantverksdagar kommer att gå att genomföra fysiskt eller om även det blir digitalt. Under residensperioden 22 mars–16 maj kommer textilkonstnären Kiyoshi Yamamoto tillsammans med publiken att skapa en mötesplats där man utbyter erfarenheter och kunskap genom dialog och skapande.

Planerade utställningar och program 2021

1700-talets former, ny basutställning

Röhsskas modedag, 12 mars

Residens Röhsska Kiyoshi Yamamoto

Röhsskas konsthantverksdagar

Arkitekturvisioner: Brunnsparken

Migration – Föremålens färdvägar, tillfällig utställning

Samtliga datum meddelas senare

Alldeles vid Avenyn i centrala Göteborg ligger Röhsska museet. Röhsska museet är sedan det öppnade 1916 Sveriges enda specialmuseum för design och konsthantverk. Här presenteras historiska och samtida design och konsthantverk i tillfälliga och permanenta utställningar. I samlingen ryms konsthantverk, industridesign och mode liksom specialsamlingar av bland annat bokband, affischer, allmogetextiler och japanska träsnitt. Museets föremål berättar om skaparkraft, uttrycksvilja, stilar, moden och konstnärliga ideal under olika epoker och i olika världsdelar. 

Röhsska museet är en del av Göteborgs Stads kulturförvaltning. Samfinansierade av Västra Götalandsregionen.

spot_img

Läs mer

Gör Kiruna med Storyspot

Utställningen Kiruna Forever undersöker stadsomvandlingen genom samtidskonst. För att få utställningen att sträcka sig utanför konstmuseets lokaler och ut i kommunen, har man tagit...
PeterJoblanski

Karlskrona International Piano Festival 15-17 oktober

Karlskrona International Pianofestival hade sin första upplaga i Karlskrona 2019 och presenterade internationellt etablerade pianister bredvid unga lovande talanger i början av sin karriär. I år kommer...

Kom i Julstämning med Nordiska museet

Nordiska museet är tillfälligt stängt men håller öppet digitalt, i museibutiken och utomhus på bakgården. Djurgårdsbesökare kan njuta av ett julbelyst museum i vinterkostym, julhandla...

Drottningholmsteatern tar sikte på sommaren 2021

Drottningholms Slottsteater planerar för två premiärer säsongen 2021 – barockoperan Agrippina och barn- och familjeföreställningen Skönheten och Odjuret. Båda produktionerna fick på grund av Corona flyttas fram ett år,...

Örnen har landat

Utrotningshotad och med bara omkring 3600 individer kvar i naturen krävs insatser för att rädda jättehavsörnen, världens största örn. Nyligen landade två jättehavsörnar från...

Lundell beger sig

Författare, debattör, bildkonstnär, rockpoet, musiker, sångare och låtskrivare. Ulf Lundell har en låtportfölj som sträcker sig över nästan ett halvt sekel och har blivit...
Glamping Skånes Djurpark

Succékoncept i Skånes Djurpark

Camp Oak är slående vackert i höstskrud. Nu kan Skånes Djurparks besökare sova över mitt i den färgsprakande skogen. Mellan den 26 september och...

Skator på vinterturné

Den 21 augusti släppte Skator det efterlängtade ”År”, hennes första album på sju år. Nu presenteras en serie spelningar som tar den nya musiken...