Vi möts på ett café i närheten av Östermalm i Stockholm där folk strosar förbi utanför. Sverigemagasinets reporter Jonny Bothin sätter sig ner med Josefin och låter henne berätta om sitt imponerande liv och sina visioner.

Intervju med Josefine Cummings

Allt började när Josefin, endast 9 år gammal, fick en silverring i present. Ringen var för liten, vilket ledde till ett besök i smyckesbutiken för att byta storlek. Där inne fascinerades Josefin av glittret och utbrast: ”När jag blir stor ska jag bli guldsmed, för jag älskar vackra saker.”

Det var i detta ögonblick som en dröm föddes, en dröm som utvecklades till en passion och som skulle leda den unga flickan på vägen mot att bli en Mästare inom guldsmedsyrket.

Mästarbrevet representerar det högsta erkännandet av yrkesskicklighet inom guldsmedsyrket, en tradition som sträcker sig långt tillbaka i historien. Guldsmedshantverket har överförts genom årtusenden, och Josefin förblev trogen sin dröm. Hon satt hemma under sitt skrivbord och fantiserade om gnistrande juveler. Vid 12 års ålder fick hon möjligheten att lära sig grunderna av en äldre farbror, en erfaren guldsmed.

Faksimil – Intervju med Josefine Cummings

Josefin följde sin passion och genomgick utbildning för att bli guldsmed. Efter många års slit och kämpande erhöll hon äntligen sitt gesällbrev och blev, i enlighet med traditionen, dubbad med svärd. Hon hade nu blivit en verklig guldsmed.

Josefin Cummings

År 2018, många år senare, erkändes Josefin som Guldsmedsmästare och tilldelades mästarvärdighet. Från en liten 9-årig flicka med en dröm hade hon vuxit upp till en ung kvinna och nu blivit Mästare.

Idag driver Josefin sitt eget varumärke, Josefin Cummings, och bär juvelstämpeln ”JC”. Statens provningsanstalt har bekräftat att endast hon har rätt att använda dessa initialer i sina juveler.

Josefin delar med sig av sitt hjärta genom sitt varumärke Goldchild, som föddes långt innan hon blev en guldsmedsmästare. Hon inser att det dyrbaraste på jorden inte är guld och diamanter, utan barnen. Genom Goldchild vill hon lyfta fram barns utsatthet i världen och göra det till en prioritet på världsagendan.

Genom sitt engagemang stöder Josefin organisationer som kämpar för att förbättra barns liv. Hon är ambassadör för hjälporganisationen Compassion och har designat en kollektion där hela vinsten går till deras arbete. Med över 1,9 miljoner barn i 25 av världens fattigaste länder genom fadderskap, strävar Compassion och Josefin efter att göra en verklig skillnad för barn, familjer och samhällen runt om i världen.

En juvel från Josefin Cummings är ett konstverk, gjort i ett exemplar. Det är unikt eftersom majoriteten av dagens smycken produceras i massupplagor, även från de mest etablerade internationella smyckesföretagen. Ett smycke från Josefin, skapat efter dina önskemål, är handgjort för dig eller din älskade, men behöver inte kosta mer. Direkt från guldsmeden till kunden är den närmaste vägen. När Josefin träffar kunden är hennes önskan och mål att anpassa smycket efter kundens budget. Lägre i pris eller mer exklusiva prislägen, valet är ditt!

Genom sitt engagemang stöder Josefin organisationer som kämpar för att förbättra barns liv. 

Hon är ambassadör för hjälporganisationen Compassion och har designat en kollektion där hela vinsten går till deras arbete. Med över 1,9 miljoner barn i 25 av världens fattigaste länder genom fadderskap, strävar Compassion och Josefin efter att göra en verklig skillnad för barn, familjer och samhällen runt om i världen. 

Josefin har även 2023 bidragit till Hand in Hands arbete där kvinnor i bla Kenya och Tanzania får hjälp att starta små företag.                                                                                                                           

Vid ett event på Grand Hotel i december 2023 medverkade Josefin genom att donera ett smycke som efter auktion inbringade 125 000 kr till Hand in Hands”

-För mig som är kvinnlig företagare så ligger det mig varmt om hjärtat att få möjlighet att stötta ett arbete som hjälper kvinnor att starta företag! Dessa fantastiska kvinnor får en möjlighet att genom företagande rädda sig själva, sina familjer och sitt samhälle från fattigdom och svält. 

Text: Jonny Bothin – Sverigemagasinet

spot_img

Läs mer

Sverigefinska berättelser

Ny guide i appen Upptäck historien Stockholms läns museum är museet på fickan som berättar om spännande besöksmål, om länets konst, historia och byggnader. Om hur...

Möt megastjärnan Jenny Lind

I dag, den 6 oktober, är det 200 år sedan sopranen och megastjärnan Jenny Lind föddes. GöteborgsOperan firar med en videoserie där fem framstående...

Mäktiga Maggio

Veronica Maggio föddes 15 mars 1981 i Uppsala. Sedan albumdebuten har Maggio etablerat sig som Sveriges livedrottning och är en av våra mest framgångsrika...

Van Gogh Alive till Uppsala

Gör er redo. Över 3000 inspirerande bilder som förvandlar väggar, golv och tak till ett konstverk är det besökare får uppleva när multimediautställningen Van Gogh...

The Thin Line

Den 29 september 2020 öppnar den nya utställningen The Thin Line – Björn Persson på Naturhistoriska riksmuseet och visas till 11 april 2021.Med sina...

Emilio Ingrosso – en livsdröm går i uppfyllelse

Emilio Ingrosso 55 år presenterar nu för första gången sin egenskapade musik för den breda massan. “Jag har sedan barnsben i Tensta haft den här besattheten...

Göteborgsoperan har nypremiär på Tosca

Efter över sju månaders avbrott är det äntligen dags för operaföreställningar med publik på Göteborgsoperan! Först ut blir nypremiären den 8 november av Puccinis...

1-10 oktober ÖRJAN ANDERSSON OCH HELENE BILLGREN (SWE) PROMISE LAND

Han har aldrig arbetat med en bildkonstnär. Hon har aldrig jobbat med dans. I "Promise land" ska nu Örjan Anderssons och Helene Billgrens två...