Vi möts på ett café i närheten av Östermalm i Stockholm där folk strosar förbi utanför. Sverigemagasinets reporter Jonny Bothin sätter sig ner med Josefin och låter henne berätta om sitt imponerande liv och sina visioner.

Intervju med Josefine Cummings

Allt började när Josefin, endast 9 år gammal, fick en silverring i present. Ringen var för liten, vilket ledde till ett besök i smyckesbutiken för att byta storlek. Där inne fascinerades Josefin av glittret och utbrast: ”När jag blir stor ska jag bli guldsmed, för jag älskar vackra saker.”

Det var i detta ögonblick som en dröm föddes, en dröm som utvecklades till en passion och som skulle leda den unga flickan på vägen mot att bli en Mästare inom guldsmedsyrket.

Mästarbrevet representerar det högsta erkännandet av yrkesskicklighet inom guldsmedsyrket, en tradition som sträcker sig långt tillbaka i historien. Guldsmedshantverket har överförts genom årtusenden, och Josefin förblev trogen sin dröm. Hon satt hemma under sitt skrivbord och fantiserade om gnistrande juveler. Vid 12 års ålder fick hon möjligheten att lära sig grunderna av en äldre farbror, en erfaren guldsmed.

Faksimil – Intervju med Josefine Cummings

Josefin följde sin passion och genomgick utbildning för att bli guldsmed. Efter många års slit och kämpande erhöll hon äntligen sitt gesällbrev och blev, i enlighet med traditionen, dubbad med svärd. Hon hade nu blivit en verklig guldsmed.

Josefin Cummings

År 2018, många år senare, erkändes Josefin som Guldsmedsmästare och tilldelades mästarvärdighet. Från en liten 9-årig flicka med en dröm hade hon vuxit upp till en ung kvinna och nu blivit Mästare.

Idag driver Josefin sitt eget varumärke, Josefin Cummings, och bär juvelstämpeln ”JC”. Statens provningsanstalt har bekräftat att endast hon har rätt att använda dessa initialer i sina juveler.

Josefin delar med sig av sitt hjärta genom sitt varumärke Goldchild, som föddes långt innan hon blev en guldsmedsmästare. Hon inser att det dyrbaraste på jorden inte är guld och diamanter, utan barnen. Genom Goldchild vill hon lyfta fram barns utsatthet i världen och göra det till en prioritet på världsagendan.

Genom sitt engagemang stöder Josefin organisationer som kämpar för att förbättra barns liv. Hon är ambassadör för hjälporganisationen Compassion och har designat en kollektion där hela vinsten går till deras arbete. Med över 1,9 miljoner barn i 25 av världens fattigaste länder genom fadderskap, strävar Compassion och Josefin efter att göra en verklig skillnad för barn, familjer och samhällen runt om i världen.

En juvel från Josefin Cummings är ett konstverk, gjort i ett exemplar. Det är unikt eftersom majoriteten av dagens smycken produceras i massupplagor, även från de mest etablerade internationella smyckesföretagen. Ett smycke från Josefin, skapat efter dina önskemål, är handgjort för dig eller din älskade, men behöver inte kosta mer. Direkt från guldsmeden till kunden är den närmaste vägen. När Josefin träffar kunden är hennes önskan och mål att anpassa smycket efter kundens budget. Lägre i pris eller mer exklusiva prislägen, valet är ditt!

Genom sitt engagemang stöder Josefin organisationer som kämpar för att förbättra barns liv. 

Hon är ambassadör för hjälporganisationen Compassion och har designat en kollektion där hela vinsten går till deras arbete. Med över 1,9 miljoner barn i 25 av världens fattigaste länder genom fadderskap, strävar Compassion och Josefin efter att göra en verklig skillnad för barn, familjer och samhällen runt om i världen. 

Josefin har även 2023 bidragit till Hand in Hands arbete där kvinnor i bla Kenya och Tanzania får hjälp att starta små företag.                                                                                                                           

Vid ett event på Grand Hotel i december 2023 medverkade Josefin genom att donera ett smycke som efter auktion inbringade 125 000 kr till Hand in Hands”

-För mig som är kvinnlig företagare så ligger det mig varmt om hjärtat att få möjlighet att stötta ett arbete som hjälper kvinnor att starta företag! Dessa fantastiska kvinnor får en möjlighet att genom företagande rädda sig själva, sina familjer och sitt samhälle från fattigdom och svält. 

Text: Jonny Bothin – Sverigemagasinet

spot_img

Läs mer

Gör Kiruna med Storyspot

Utställningen Kiruna Forever undersöker stadsomvandlingen genom samtidskonst. För att få utställningen att sträcka sig utanför konstmuseets lokaler och ut i kommunen, har man tagit...

VIVA MEXICO!

Utställningen öppnar 12 februari på Världskulturmuseet. I Mexiko är det förflutna evigt levande, sägs det. Här har traditioner blandats och omformats under tusentals år. Firandet...

Queen Machine på Sverigeturné

Sverigeturné 14/10-22 kl 19.00, Malmö, Arenan15/10-22 kl 19.00, Halmstad, Teatern16/10-22 kl 18.00, Stockholm, Göta Lejon18/10-22 kl 19.00, Norrköping, Flygeln19/10-22 kl 19.00, Växjö, Konserthuset20/10-22 kl 19.00, Kalmar, Kalmarsalen21/10-22 kl 19.00, Göteborg, Partille Arena Queen...

Nu lanseras Radio Disney

– John Lundvik gör debut som programledare John Lundvik gör debut som programledare på den nya stationen Radio Disney som startar idag på FM 104.7...

Malmö Konsthall presenterar Hassan Sharif

Hassan Sharif var fram till sin bortgång 2016 en pionjär inom experimentell samtidskonst i Mellanöstern och skapade sina verk av billiga vardagsmaterial i protest...

Operamask i Coronatappning på Folkoperan

Ett omsytt munskydd blev en symbol för hur orättvist behandlade kulturvärlden känner sig efter förra veckans beslut att inte lätta på publikrestriktionerna. På Folkoperans...
Peter-Friis-Johansson2020

PIANOKONSERT FRÅN FÖRRA SEKELSKIFTET

Lördagen den 24 oktober ger Norrköpings Symfoniorkester konsert för publik i De Geerhallen i Norrköping. Då får Beethovens sjunde symfoni samsas med ett unikt...

Tretton dagars digital teaterfestival

Thalia Theater Hamburg och Dramaten arrangerar en tretton dagar lång digital teaterfestival med föreställningar från tolv europeiska teatrar. Nu presenteras hela programmet som också...