Vi möts på ett café i närheten av Östermalm i Stockholm där folk strosar förbi utanför. Sverigemagasinets reporter Jonny Bothin sätter sig ner med Josefin och låter henne berätta om sitt imponerande liv och sina visioner.

Intervju med Josefine Cummings

Allt började när Josefin, endast 9 år gammal, fick en silverring i present. Ringen var för liten, vilket ledde till ett besök i smyckesbutiken för att byta storlek. Där inne fascinerades Josefin av glittret och utbrast: ”När jag blir stor ska jag bli guldsmed, för jag älskar vackra saker.”

Det var i detta ögonblick som en dröm föddes, en dröm som utvecklades till en passion och som skulle leda den unga flickan på vägen mot att bli en Mästare inom guldsmedsyrket.

Mästarbrevet representerar det högsta erkännandet av yrkesskicklighet inom guldsmedsyrket, en tradition som sträcker sig långt tillbaka i historien. Guldsmedshantverket har överförts genom årtusenden, och Josefin förblev trogen sin dröm. Hon satt hemma under sitt skrivbord och fantiserade om gnistrande juveler. Vid 12 års ålder fick hon möjligheten att lära sig grunderna av en äldre farbror, en erfaren guldsmed.

Faksimil – Intervju med Josefine Cummings

Josefin följde sin passion och genomgick utbildning för att bli guldsmed. Efter många års slit och kämpande erhöll hon äntligen sitt gesällbrev och blev, i enlighet med traditionen, dubbad med svärd. Hon hade nu blivit en verklig guldsmed.

Josefin Cummings

År 2018, många år senare, erkändes Josefin som Guldsmedsmästare och tilldelades mästarvärdighet. Från en liten 9-årig flicka med en dröm hade hon vuxit upp till en ung kvinna och nu blivit Mästare.

Idag driver Josefin sitt eget varumärke, Josefin Cummings, och bär juvelstämpeln ”JC”. Statens provningsanstalt har bekräftat att endast hon har rätt att använda dessa initialer i sina juveler.

Josefin delar med sig av sitt hjärta genom sitt varumärke Goldchild, som föddes långt innan hon blev en guldsmedsmästare. Hon inser att det dyrbaraste på jorden inte är guld och diamanter, utan barnen. Genom Goldchild vill hon lyfta fram barns utsatthet i världen och göra det till en prioritet på världsagendan.

Genom sitt engagemang stöder Josefin organisationer som kämpar för att förbättra barns liv. Hon är ambassadör för hjälporganisationen Compassion och har designat en kollektion där hela vinsten går till deras arbete. Med över 1,9 miljoner barn i 25 av världens fattigaste länder genom fadderskap, strävar Compassion och Josefin efter att göra en verklig skillnad för barn, familjer och samhällen runt om i världen.

En juvel från Josefin Cummings är ett konstverk, gjort i ett exemplar. Det är unikt eftersom majoriteten av dagens smycken produceras i massupplagor, även från de mest etablerade internationella smyckesföretagen. Ett smycke från Josefin, skapat efter dina önskemål, är handgjort för dig eller din älskade, men behöver inte kosta mer. Direkt från guldsmeden till kunden är den närmaste vägen. När Josefin träffar kunden är hennes önskan och mål att anpassa smycket efter kundens budget. Lägre i pris eller mer exklusiva prislägen, valet är ditt!

Genom sitt engagemang stöder Josefin organisationer som kämpar för att förbättra barns liv. 

Hon är ambassadör för hjälporganisationen Compassion och har designat en kollektion där hela vinsten går till deras arbete. Med över 1,9 miljoner barn i 25 av världens fattigaste länder genom fadderskap, strävar Compassion och Josefin efter att göra en verklig skillnad för barn, familjer och samhällen runt om i världen. 

Josefin har även 2023 bidragit till Hand in Hands arbete där kvinnor i bla Kenya och Tanzania får hjälp att starta små företag.                                                                                                                           

Vid ett event på Grand Hotel i december 2023 medverkade Josefin genom att donera ett smycke som efter auktion inbringade 125 000 kr till Hand in Hands”

-För mig som är kvinnlig företagare så ligger det mig varmt om hjärtat att få möjlighet att stötta ett arbete som hjälper kvinnor att starta företag! Dessa fantastiska kvinnor får en möjlighet att genom företagande rädda sig själva, sina familjer och sitt samhälle från fattigdom och svält. 

Text: Jonny Bothin – Sverigemagasinet

spot_img

Läs mer

Carl Johan De Geer på Kulturen i Lund

Carl Johan De Geer (född 1938) har länge varit en framträdande gestalt i det svenska kulturlivet. Han har verkat som bildkonstnär, formgivare, filmare, fotograf,...

Digitopia sätter fokus på framtidens ödesfrågor

Nu tas första spadtaget för Digitopia – en ny utställning om artificiell intelligens, digitalisering och robotisering som öppnar på Arbetets museum i slutet av...

Pippi Långstrumps kokbok

I vår släpps Pippi Långstrumps kokbok där David Sundin tipsar, funderar och lagar sig igenom allt från pannkakor till krumelurpiller. I historierna om Pippi, Tommy och Annika bakas, firas och bjuds...

Jonathan Johansson turné till våren

Under våren 2022 släpper Johansson sitt sjunde album ”Om vi får leva” som följs av en turné med sittande publik som startar den 29...

Barberaren i Sevilla

I denna uppsättning av Barberaren i Sevilla, hämtad från operafestivalen i Glyndebourne, är det tydligt varför den blivit en av de mest älskade operorna...

Stora Teatern streamar julkonserter

För att så många som möjligt ska kunna ta del av musik och kultur i dessa utmanande tider så krävs nya idéer och tankesätt. Under...

Drottning Kristinas födelsedag firas digitalt

Den första december startar ett veckolångt digitalt firande av Drottning Kristinas födelsedag i ett samarbete med Christina-Akademien. Få historiska personligheter har varit så omdiskuterade och...

”Återsläpp” av NEMIS banden på Sweden Rock Festival 2021

Nu gör vi ett "återsläpp" av de åtta band som egentligen skulle spelat på Studiefrämjandets scen Nemis (New Music in Sweden) på Sweden Rock...