Cirkus Cirkör i långsiktigt samarbete med Sara kulturhus

Cirkus Cirkör, en av världens ledande aktörer inom nycirkus, ingår ett samarbete med Sara kulturhus.
– Det är stort för oss och hela norra Sverige, säger Sofia Andersson Lundberg, Sara kulturhus.

Samarbetet med Sara kulturhus blir långsiktigt. Den första föreställningen som gästar Skellefteå heter Knitting Peace och kommer till Saras stora scen 10 och 11 februari 2022.

Cirkus Cirkör grundades 1995 med målet att etablera nycirkuskonsten i Sverige. Verksamheten rymmer föreställningar på turné i Sverige och världen, kurser och pedagogiska program för unga, vuxna och äldre med eller utan funktionshinder, gymnasieprogram i nycirkus samt event för företag och organisationer.
– Det är fantastiskt att äntligen få sätta igång detta samarbete eftersom planeringen var i full gång redan innan pandemin. När vi dessutom inleder med att spela Knitting Peace i februari kommer vi inte bara med en föreställning utan hela den samhällsförändrande rörelse som Cirkus Cirkör är och vill vara. Knitting Peace har skapat avtryck överallt där den spelats – allt från internationella stickupprop för fred till vår egen löpande pedagogiska verksamhet i landets skolor, säger Tilde Björfors, konstnärlig ledare för Cirkus Cirkör.

I samband med att Nobels fredspris tillkännages 8 oktober gör Cirkus Cirkör till exempel en manifestation för fred på Sergels torg, och möjliggör en överlämning av 345 stickade fredsduvor till regeringens ministrar och riksdagens alla ledamöter. Fredsduvor, som är stickade av den lilla lokala föreningen Sticka för fred i skånska Broby, och än en gång ett bevis för att cirkuskonsten förflyttar gränser och kan påverka samhällsförändring på en rad olika plan.

– Cirkus Cirkör är en av världens ledande aktörer inom nycirkus och det är såklart jättekul att de vill ingå i ett samarbete med Sara kulturhus, säger Sofia Andersson Lundberg.

– Det känns fantastiskt att komma till Sveriges mest hållbara kulturhus, säger Elin Norquist, vd Cirkus Cirkör.

Om föreställningen Knitting Peace
I en poetisk nycirkusföreställning fylld av garn, trassel, linor och trådar vävs frågeställningar om strävan och stickning samman med hisnande artisteri, loopad livemusik och suggestiv scenografi. Fem nycirkusartister skapar en magiskt vacker värld av rep och garn, dit publiken bjuds in för att omslutas av gåtfull musik, känslig poesi och kraftfull strävan efter meningsfullhet.