I denna uppsättning av Barberaren i Sevilla, hämtad från operafestivalen i Glyndebourne, är det tydligt varför den blivit en av de mest älskade operorna – humorn, auktoritetstrotset och de kända melodierna.

Det börjar inte så bra… med en blodig näsa, en envis katt och en kör av buanden.Gioacchino Rossinis opera Barberaren i Sevilla är en av de mest sedda, älskade och nynnade operorna någonsin. Full av humor berättar den en historia om hur ung kärlek besegrar dumhet och girighet. Men det är en komedi med en dramatisk förhistoria. Det som nu är en älskad klassiker var ingen succé vid urpremiären 1816 på Teatro Argentina i Rom.

Från katastrof till triumf

Gioacchino Rossini var nervös. Hans nya opera, enligt legenden skriven på bara 19 dagar,  baserades  på  Beaumarchais pjäs Barberaren i Sevilla. Rossini kallade  dock  sin opera  Almaviva, eftersom hans  äldre  kollega  Giovanni Paisiello  redan skrivit en opera på temat och inte alls var förtjust över konkurrensen. Namnbytet lugnade dock inte Paisiellos anhängare, som uppmuntrade (och möjligen betalda) av kompositören fyllde operahuset.  

Det blir en total  katastrof. En av sångarna  snubblar på en scenlucka och får spela med blodig näsa. En katt vandrar in på scenen och vägrar gå därifrån. Kvällen slutar med att publiken buar och skanderar “Paisiello!  Paisiello!”.   

Rossini såg aldrig den andra föreställningen. För att slippa ytterligare hånfulla buanden stannade han hemma. När en stor skara skränande människor samlades utanför hans hus på kvällen gömde han sig i stallet. Men snart gick det upp för honom att det faktiskt var hyllningar och jubel han hörde. 

Barberarens triumftåg över världen kunde börja. Den milda galenskapen, humorn, auktoritetstrotset och de sprittande glada melodierna gör den till en av de mest spelade operorna i världen, oemotståndlig för publik i alla åldrar.  

Den unge greve Almaviva  är förälskad i Rosina. Han tar kontakt med henne under  det  falska namnet  Lindoro, säger att han är en fattig student och får veta att hans känslor är besvarade.  Hon vaktas  dock  noga  av sin gamle förmyndare, doktor  Bartolo, som själv  vill gifta sig med henne.  Almaviva och hans vän,  barberaren Figaro,  gör allt de kan för att lura  Bartolo.  Och naturligtvis får de unga älskande varandra i slutet. 

Musiken nått över hela världen

Om man söker på Barberaren i Sevilla på Internet Movie Data  Base  får man över 70 000 träffar. Det är ingen överdrift  att säga att Rossinis musik har hörts av de allra flesta människorna i världen med tillgång till  film eller TV.  

Han var oerhört produktiv och  skrev  ett 40-tal operor, den första när han var 18. Han drog sig tillbaka från  operakomponerandet vid  37, hyllad och älskad, och ägnade sig därefter  till stor del  åt att uppfinna maträtter och, senare i livet, hålla uppmärksammade salonger dit tidens rika och begåvade slogs för att få  komma.   

Klassikerpodden

Lyssna på Klassikerpodden om Rossini 

För regin svarar den prisade engelska regissören Annabel Arden. Hon är en av medgrundarna till berömda Théâtre de Complicité och arbetar på operahus som Covent Garden, Engelska Nationaloperan, Liceu i Barcelona, Wales nationalopera och Houston Grand Opera.  

I huvudrollerna ser vi tre uppmärksammade solister som regelbundet sjunger på världens stora operascener: den  sydafrikanske tenoren Levy  Sekgapane, tysk-italienska mezzosopranen Theresa Krontahler och österrikiska barytonen Rafael Fingerlos.

www.malmoopera.se

spot_img

Läs mer

Teatermagi, ett krossat hjärta och eldiga samarbeten på Unga Klara

En storslagen teaterfest genom världsrymdens svärta och ljus, taktila upplevelser för de allra minsta med Kungliga Operan. En eldig samproduktion med Teaterhögskolan i Malmö...

Dan Andersson musikalisk föreställning

Hundra år efter Dan Anderssons död kastade boken Hon vars hjärta var som mitt nytt ljus över den mytologiserade poetens livsöde. Författaren Göran Greider...

Göteborgsoperan sänder Till glädjen

I väntan på att GöteborgsOperan åter kan öppna för publik ges operakonserten ”Till glädjen”. Konserten kan ses från lördagen den 29 augusti och två...
Marie Fredriksson - Sverigemagasinet - Kulturnytt

Postum singel från Marie Fredriksson – ‘Sea of Love’ en hyllning...

Den 9 december har ett år passerat sedan artisten och låtskrivaren Marie Fredriksson gick bort. På årsdagen släpps singeln ‘Sea of Love’ på familjens...

Tills solen går upp

Filmen Tills solen går upp hade premiär på juldagen och handlar om Peder som i julhandeln stöter ihop med sin gamla kärlek från förr....

CATS

West End uppsättningen av CATS kommer till Sverige. Andrew Lloyd Webber's succémusikal spelas på Scandinavium i Göteborg, Avicii Arena i Stockholm och Malmö Arena....

Nationalmuseum 2022

Clarence Sinclair Bull, Greta Garbo, från utställningen Swedish Grace. Foto: Nationalmuseum

Skulptur i natur på Artipelag

Berlinde De Bruyckeres verk Rodt, 6 januari (2012)