Äntligen öppnar vi igen – med konsert där publiken röstat fram programmet

Efter 17 stängda månader är det äntligen snart dags för GöteborgsOperan att öppna salongsdörrarna för publik. Först ut på Stora scenen blir den fullmatade orkester- och operakonserten Var hälsad! söndag den 15 augusti, där tre olika stycken i repertoaren röstats fram av allmänheten.

Visst har vi alla längtat. Och snart är det äntligen dags för artister, musiker och publik att åter mötas i GöteborgsOperans stora auditorium.

– Det är en väldigt speciell känsla att efter den här tiden äntligen få hälsa välkommen igen. Att vi får vara i samma rum – om än på trygga avstånd. Känna nerverna från scenen och orkesterdiket och dra efter andan i samma takt. Det är med glädje, hopp och tillförsikt vi på GöteborgsOperan äntligen öppnar våra dörrar, säger Christina Björklund, vd på GöteborgsOperan.

Konserten Var hälsad!, som blir startskottet för säsong 21–22, har på ett sätt redan mött publiken: i våras bjöds allmänheten in att rösta fram tre favoriter, bland åtta sångstycken, ur den klassiska operarepertoaren med våra solister. De tre vinnarlåtarna kommer att framföras på konserten. 

Dessutom framförs Johann Strauss Läderlappsouvertyr och Mahlers Adagietto ur hans femte symfoni, som blev en megahit tack vare Viscontis film Döden i Venedig.

Sopranen Sofie Asplund återvänder till Zerbinettas raffinerade koketteri, klätt i halsbrytande koloraturer av Richard Strauss i operan Ariadne på Naxos. Rollen blev en sensationell framgång för henne på GöteborgsOperan 2018.

Dirigent för Var hälsad! är den ”sanslöst begåvade” (Opernwelt) israelisk-amerikanske, Österrike-baserade Yoel Gamzou.

GöteborgsOperan öppnar salongen för 270 personer i publiken och vi anpassar verksamheten efter Folkhälsomyndighetens råd och rekommendationer. Var hälsad! kan både upplevas på plats i salongen eller hemifrån via direktsändning. Publikplatserna i salongen är redan slut, men ännu finns det biljetter kvar till den digitala direktsändningen.

Konserten äger rum på Stora scenen söndag 15 augusti kl 18:00. Digitala biljetter kan bokas kostnadsfritt på opera.se (begränsat antal).