Älskade museer – 28 museivisningar på åtta timmar

Under pandemin har Helsingborgs museers samlingar varit utan besökare. Helgen 30–31 oktober kan portarna till stadens historia äntligen öppna igen och det görs med ett visningsmaraton. Tillsamman Kulturmagasinet/Helsingborgs museer bjuder Fredriksdal museer och trädgårdar in till inte mindre än 28 visningar under Sveriges museers nationella initiativ som kallas för Älskade museer.

Under helgen 30–31 oktober kan besökare ta del av 28 visningstillfällen. Dessa visningstillfällen är uppdelade i föremålsmagasinen, herrgården, trädgårdarna och stadskvarteret. Under denna fullspäckade visningshelg är det fri entré och visningarna pågår på specifika klockslag mellan 11.00–15.00.

Det är Riksförbundet Sveriges Museer som ligger bakom denna satsning för att fira att Sveriges museer öppnar upp igen efter pandemin. Något som självklart mottagits med glädje i Helsingborg:

– Att få möta och undersöka stadens historia är såklart något som ligger oss varmt om hjärtat. Det känns som ett helrätt initiativ av Sveriges museer och det ska verkligen bli fint att få möta våra vetgiriga besökare igen, gammal som ung, säger Helsingborgs museers antikvarie Pelle Johansson.

Hela visningsprogrammet hittas på fredriksdal.se. Här kan man bland annat läsa att visningarna ska ge besökarna svar på vilka de medeltida Helsingborgarna var, vad en Harley Davidson har gemensamt med gamla kanoner och vilken som var Ingmar Bergmans favoritrekvisita.