Lindesberg har fått en ny ”kulturarena” – Bergsparkens inglasade atrium där det nu visas två kulturhistoriska utställningar (”Vår beredskap – då och nu” och ”Bergbolagen”) och ett konstverk (Lars Aggers ”Livets schack”). Bergsparkens atrium är öppet för allmänheten kl 8-18 alla dagar i veckan, meddelar kommunala fastighetsbolaget FALAB som äger fastigheten.
Bergsparken i Lindesberg (som invigdes i januari 2020) är ett samarbetsprojekt mellan Lindesbergs kommun och Region Örebro län. Bergsparken består av två byggnader som länkas samman med ett inglasat atrium. Kommunala fastighetsbolaget FALAB och Region Örebro län är ägare av respektive fastighet. Region Örebro läns fastighet innehåller vårdcentral, folktandvård och barnavårdcentral. I kommunens fastighet finns hyresbostäder (som hyrs ut av kommunala bostadsbolaget LIBO) samt lokaler på bottenvåningen. Och på övre plan i fastighetens atrium finns plats för utställningar.
Utställningen ”Vår beredskap – då och nu” – som producerats av föreningen Gruvcentrum Mojsen – skulle egentligen ha visats i Grängesberg under sommaren men fick ställas in på grund av coronapandemin. Nu visas den istället i Bergsparkens atrium fram till årsskiftet då den går vidare till Armémuseum i Stockholm.
Utställningen skildrar händelser under de svåra krigsåren från 1930 och framåt, med en omfattande beredskap och omställning, som på olika sätt berörde alla i Sverige. Den behandlar omställningen i Sverige under 30-talet och andra världskriget, hur man satsade på järn- och gruvindustrin och de verkstäder som fanns, som alla fick ställa om. Men även arbetsvillkor, och kvinnorna som hamnade i ammunitionsindustrin, som var den farligaste av alla. Lindesberg var en av orterna i Bergslagen som tillverkade vapen – och medan många av männen var ute i det militära försvaret fick kvinnorna kliva in och ta väldigt krävande uppgifter.