Ukrainsk operastjärna i Vivaldiopera på Drottningholm

Nu pågår repetitionerna av Drottningholms Slottsteaters uppsättning av ”Il Giustino”. Operan av Vivaldi spelas för första gången i Sverige, med premiär den 6 augusti. I titelrollen hörs den ukrainske countertenorstjärnan Yuriy Myenko.

Dirigent och regissör är barockspecialisten George Petrou. I hans version blir Il Giustino ett barockt sagoäventyr för vuxna. Det historiska teaterhuset spelar huvudrollen i den här iscensättningen där regissören har hämtat inspiration från Gustav III:s hovliv.

– Det här blir en fest både öra och öga. Vivaldis musik är helt fantastisk och framförs av en svensk och internationell toppcast. In i det sista var vi osäkra på om Yuriy skulle kunna komma men nu kan ensemblen sätta i gång och jobba inför premiären, säger Anna Karinsdotter, teaterchef.
I föreställningen kommer Drottningholms Slottsteaters maskineri att användas till fullo, och föreställningen bjuder på storartade kostymer.

George Petrou räknas som en av världens främsta specialister på barockmusik. På Drottningholms Slottsteater tar han sig också an regiuppdraget.

Il Giustino komponerades ursprungligen för karnevalen i Rom 1724. Antonio Vivaldi står för musiken och Nicolò Beregan har skrivit librettot.
Drottningholmsteatern byggdes 1766 och är världens enda teater där scenmaskineriet är i original och fortfarande används. Teatern är utsedd till världsarv enligt Unesco.

Il Giustino görs med stöd av Drottningholmsteaterns Vänner ur Stiftelsen Henrik Nordmarks fond.