Rymdäventyr och teknik

Detta är första sommaren sedan Curiosum invigdes som besöksmålet för nyfikna och aktivitetssugna barn och vuxna kan hålla öppet alla dagar under sommarlovet.

Curiosum välkomnar alla som vill uppleva rymdäventyr, experiment och andra aktiviteter kring vetenskap och teknik.

– Det är fantastiskt roligt att vi äntligen kan ha öppet som tänkt. I fjol kunde vi bara erbjuda uteaktiviteter men nu är hela Curiosum öppet för umebor och turister, säger Madelen Bodin, föreståndare för Curiosum.

– Vi är också glada över att får visa upp Nobelprismuseets vandringsutställning ”För mänsklighetens största nytta” på Curiosum. Utgångspunkten för utställningen är frågan: Hur har upptäckter bakom Nobelpriset bidragit till att lösa samhällets stora utmaningar? Det finns aktiviteter för alla åldrar som kopplas till utställningen.

– Det är en härlig upplevelse att se film i 360 grader. Närvaron är stor och det kittlar rejält i magen när man flyger runt i rymden eller andra vetenskapliga världar.

På Curiosum kan man bland annat lösa ett pulvermysterium i kemilabbet, delta i det spännande rymd- och rymningsspelet ”Space Escape”, lösa ett uppdrag på planeten Mars med VR, och se spännande filmer i domteatern.

I Curiosums kupolformade byggnad finns domteatern med sittplatser för upp till 70 personer. Den är utrustad med en 360° skärm och toppmodern projektions- och ljudteknik för att erbjuda besökaren omslutande upplevelser. I domen visas i sommar en ny film varje dag.

Det finns även en butik fylld med kluriga leksaker, spännande böcker, experiment och andra presenter med vetenskaplig knorr.

Curiosum har öppet alla dagar mellan klockan 11 och 16 fram till den 21 augusti, med undantag för Midsommarhelgen då det är stängt.

Filmer på Curiosum i sommar:

Måndagar: Vårt energirika universum. Från 10 år
Tisdagar: Korallrevens värld. Från 6 år
Onsdagar: Stort – En kosmisk resa. Från 6 år
Torsdagar: Lucia, stjärnfallens hemligheter. 5–12 år
Fredagar: Making Magic. Från 8 år
Lördagar: We are stars. Från 6 år
Söndagar: Universums mörka hemlighet. Från 5 år

Visningstider i domteatern från 15 juni – 21 augusti

12, 13, 14 och 15 varje dag
12-showen visas på engelska om någon i publiken önskar.

Om Curiosum:

Curiosum är Umeås nya besöksmål för hela familjen – ett science center och makerspace som hösten 2020 officiellt öppnade upp dörrarna till en magisk värld för utforskande på Konstnärligt campus. Syftet är att öka barns, ungas och allmänhetens intresse för och kunskaper om vetenskap och teknik. Curiosum drivs av Umeå universitet och ingår i det strategiska partnerskapet med Umeå kommun.