Röhsskas modedagar söker nya vägar

16–19 mars

Under fyra dagar vrider och vänder Röhsska museet på begreppen omställning och 

transformation inom talangutveckling, mode och textilproduktion.

Röhsskas modedagar 2023 tar avstamp i ett samarbete med Textile Movement talents samt utställningen Nordiskt mode nu: Stickat och tryck som visas på museet under vår och sommar 2023. 

Genom föreläsningar, samtal och workshops tillsammans med en rad inbjudna gäster och samverkande aktörer – lyfter årets upplaga av modedagarna olika perspektiv kring talangutveckling inom mode, samt förutsättningar för hållbar omställning av bransch och industri inom mode och textil.

– Mode är en central del av Röhsska museets själ. Det syns inte minst i våra samlingar, som vi har utökat med verk av svenska modeskapare som Selam Fassahaye och Rave Review. Samverkan med Textile Movement under modedagarna och utställningen senare under våren, där vi är först ut i ett stort samarbete mellan nordiska museer och ALPHA, är båda viktiga samarbeten som syftar till att lyfta samtidsmode och nya modetalanger till en bredare publik, säger Nina Due, chef för Röhsska museet.

Tematiken på årets modedagar kretsar bland annat kring dessa frågor:

Var finns rummen som understödjer nya uttryck, experimentlusta, och alternativa vägar framåt för kreatörer och nyexaminerade inom mode?

Vilka slags plattformar och nätverk behöver modeskapare för att verka kreativt och hållbart, i staden – regionen – landet – Norden?

Hur tillåts unga formgivare att vara med och driva den omställning vi ser är nödvändig för en hållbar framtid?

Genom historiska återblickar, framtidsspaningar och en titt på nystartade nätverk och vad som sker inom textil utbildning just nu, tecknar modedagarna en bild av var det samtida modet befinner sig – och vart det är på väg.

www.rohsska.se

Föregående artikelPå Väg
Nästa artikelCarmen på Sverigeturné