Revykungen

Författaren, satirikern och radiomakaren Kalle Lind tar sig an Karl Gerhard i den nya biografin Karl Gerhard: Estradör och provokatör. Gerhards hela livsresa porträtteras och särskild vikt läggs vid de dramatiska krigsåren och den HBTQ-värld Gerhard var en del av.

– De som tidigare skrivit hans biografier har tassat runt ämnet, kvädit sina visor till hälften, ursäktat, utelämnat – av en hänsyn som säkert kändes nödvändig där och då men som för en modern publik verkar missriktad. Min egen, tämligen kvalificerade, gissning är att Karl Gerhard idag hade levt stolt och öppet och visat hela sig och hela sitt liv för offentligheten, säger Kalle Lind.

Karl Gerhard (1891–1964) ansågs göra de kvickaste och elegantaste sketcherna och kupletterna, där han drev med politiker, kungligheter och kulturelit. Under andra världskriget blev han en av landets tydligaste antinazistiska röster, vilket skrämde bort hans publik och tvingade honom att lämna sin teater. Privat levde han under sina sista decennier i en regnbågsfamilj med adoptivdottern Fatima och sambon Göthe.

Det här är berättelsen om Sverige före, mellan och efter två världskrig – ett land som hann förändras i grunden medan Karl Gerhard ivrigt drev med varje förändring från scenen. Med ambitionen att fånga Karl Gerhards drivkrafter, och i någon mån avslöja hans hemligheter, tar sig Kalle Lind an en av 1900-talets främsta svenska provokatörer.

”Inte minst är de dygder som Karl Gerhard framhöll alltjämt gångbara. Han stod för civilkurage, bildning, elegans och skönhet. Han trodde på publikens förmåga att koppla rätt sosseminister till rätt mytologisk gestalt. Han ansåg att man inte skulle beklaga att rosorna har taggar utan glädjas över att taggarna har rosor. Mitt i sin fåfänga och sitt bildningssnobberi närde han en gränslös kärlek till dem han sjöng och spelade för och en djupt upplevd förhoppning att de skulle gå från hans föreställningar som lite bättre och lite större människor. ”Ur boken

Kalle Lind är en svensk radiopratare, manusförfattare och författare. Sedan 2014 driver han podden Snedtänkt med underrubriken ”podden som pratar om det som andra poddar inte pratar om”. År 2017 var han i final i tv-programmet På spåret och samma år var han sommarpratare i P1. I år tilldelades Kalle Lind Piratenpriset.