Sedan 14 oktober är det skräckfyllt på Grönan när spöken och gastar firar Halloween. Onda väsen, skräckhus, tematiserade områden och skräckparader.

Gröna Lund har slagit upp portarna till sitt femte Halloweenfirande. Kulturnytts reporter tog sig en skräckfylld promenad övertygad om att hon löpte risk för livet. I 16 dagar bjuder tivolit på maxad Halloweenstämning med en mängd onda väsen, en stor skräckparad genom parken och fem skräckhus som garanterat kommer roa och oroa. Likt tidigare år råder en rysmysig stämning på det Lilla Område som är anpassat till de yngre barnen med karuseller, pumpor, snälla häxor och barnvänlig underhållning. Passerar man över den Spanska Trappan genom den spindelklädda Portalen kommer man till Stora Området som har en mörkare inriktning. Här hittar man våra fem skräckhus där ”Skeppet” ligger högst upp på skräckskalan med en höjd åldersrekommendation på 15 år i år. Utöver attraktioner, spel och matställen kommer besökarna på Stora Området dessutom få ta del av alla våra läskiga Halloweentematiserade miljöer, en stor skräckparad och onda väsen som strövar omkring och dyker upp där man minst anar. Om vädret tillåter hålls alla attraktioner öppna förutom Flygande Mattan och Twister. Totalt bjuder Halloween på Gröna Lund på över 30 attraktioner (inkl. alla skräckhus). På Stora Området går en skräckparad fylld med onda väsen. Artister utrustade med LED-belysta kostymer underhåller när mörket faller. Varelser på rullskridskor i olika kostymer underhåller på Lilla Området.

Fem skräckhus (rangordnade efter skräcknivå)
Skeppet – ett orientaliskt skepp, som bär på en tusenårig förbannelse. Åldersrekommendation 15 år, 13 år i vuxet sällskap.
Sekten – i ett övergivet hus sker mystiska offerritualer för att tillkalla mörkrets makter. Åldersrekommendation 13 år, 11 år i vuxet sällskap.
Olustiga Huset – Lustiga Huset har tagits över av ett mordiskt clownsällskap. Åldersrekommendation 13 år, 11 år i vuxet sällskap.
House of Even Worse Nightmares – House of Nightmares med ökad skräcknivå. Åldersrekommendation 11 år, 9 år i vuxet sällskap.
Zombie Zone – här förvaras infångade zombies, gå in på egen risk… Åldersrekommendation 11 år, 9 år i vuxet sällskap.

Halloween-tematiserade attraktioner
Blå Tåget – med en extra dos läskighet. Åldersrekommendation 7 år.
O-turen (Kärlekstunneln) – en kärleksforskare har tappat ut ett främmande ämne i vattnet som förvandlat hela Kärlekstunneln. Åldersrekommendation 5 år.
Pettson o Findus Spökhus – Pettson o Findus Värld tematiseras om till ett spökhus för yngre barn. Ingen åldersrekommendation.
Spindelpigan – Nyckepigan i Halloweenskrud.
Häxkitteln – Tekopparna har tagits över av en häxa.
Mumieelefanterna – Flygande Elefanterna har mumifierats.

Tematiserade områden
Gravplatsen – framför sektens mörka hus har en ondskefull gravplats vuxit upp.
Portalen – för att ta dig från det rysmysiga Lilla Området över till det läskigare Stora Området måste du först passera genom jättespindelns mörka gång.
Godishuset – på Lilla Området bakom Dansbanan hittar du Godishuset, med tematiserad miljö och en fin godisbutik med allt godis man kan önska sig.
Höstmarknaden – på Lilla området återuppstår den rysligt mysiga höstmarknaden. Här återfinns snälla häxor, kokande kittlar och massor av pumpor i alla dess storlekar.
Día de Muertos – restaurang Fiesta inspireras av den mexikanska högtiden Día de Muertos ”De dödas dag” med färgsprakande dekor och dödskallar.
Kvarteret – i vårt nybyggda område runt berg- och dalbanan Monster och ner mot vattnet förstärker vi tematiseringen med en känsla av en härlig gatufestival som välkomnar dig med stämningsfull belysning, vällagad street food och en och annan knäpp karaktär.

www.gronalund.se spot_img

Läs mer

Lena Ph på turné i vår

En av Sveriges populäraste artister ger sig ut på en omfattande konserthusturné som börjar i Norrköping den 25 januari. Förra sommaren gav hon ut...

Fjärdhundraland – 5 utflyktstips

Gårdsbutiker, mathantverk, kaféer och vacker natur, nära storstäderna. Fjärdhundraland är området som fick Stora Turismpriset 2019 och som bjuder in till det outforskade landsbygdsområdet...

Tristan och Isolde blir digital

Nu har alla som missade Tristan och Isolde på Folkoperan möjlighet att se den hemma i soffan. Den 27 - 29 november tillgängliggörs den via...

Stortorget

Fredagen den 11 mars får föreställningen "Stortorget" av den chilenska manusförfattaren och regissören Guillermo Calderón göteborgspremiär på Folkteatern. Uppsättningen är en samproduktion mellan Riksteatern och...

Halloweenlov på Nordiska museet

Höstlov är Halloweenlov på Nordiska museet. Hela veckan bjuds barnfamiljer och halloweenfirare in till interaktiva upplevelser för alla åldrar. Dagtid under hela lovet 24 oktober till...

Nationalmuseum 2022

Clarence Sinclair Bull, Greta Garbo, från utställningen Swedish Grace. Foto: Nationalmuseum
Peter-Friis-Johansson2020

PIANOKONSERT FRÅN FÖRRA SEKELSKIFTET

Lördagen den 24 oktober ger Norrköpings Symfoniorkester konsert för publik i De Geerhallen i Norrköping. Då får Beethovens sjunde symfoni samsas med ett unikt...

Göteborgsoperan har nypremiär på Tosca

Efter över sju månaders avbrott är det äntligen dags för operaföreställningar med publik på Göteborgsoperan! Först ut blir nypremiären den 8 november av Puccinis...