Crispr-tekniken – belönad med Nobelpriset i kemi 2020 – tas upp i en den nya boken Människan i provröret – Reportage från genteknikens frontlinjer av den framstående vetenskapsjournalisten Torill Kornfeldt. Här skildrar hon den fascinerande historien om Crispr-teknikens upptäckt och hur den i dag används över hela världen.
I boken berättar Torill Kornfeldt om de risker och möjligheter som den nya Crispr-tekniken för med sig inom medicinen. Mänskligheten står inför medicinska behandlingar som vi förr bara fantiserat om. Konsekvenserna av genteknikens potential blev tydlig när de första genmodifierade barnen föddes i Kina 2018.
Boken är upplagd som ett resereportage där författaren besöker forskare och kliniker i Kina, Japan, Sydkorea och USA där man i mer eller mindre kontrollerade former bedriver experiment med den nya tekniken. Kornfeldt har besökt exklusiva fertilititetskliniker i Sydkorea, cancerläkare i Kina som experimenterar på sjuka patienter och bio-hackers i amerikanska storstäder som vill göra den nya Crispr-tekniken tillgänglig för alla.
Med gensaxen crispr-cas9 kan vi troligen bestämma våra barns egenskaper och slippa åldrande och sjukdom. Men det finns också stora risker med att införa den nya tekniken i behandling av sjuka. Om vi kan förändra mänsklighetens arvsmassa kan vi utplåna obotliga sjukdomar, men vi kan också skapa modifierade människor med slimmade egenskaper och perfekta kroppar. Den nya gentekniken har gett oss möjligheter som vi kanske inte önskade när tekniken utvecklades.