Livet som rånare

Han var bara femton år när han rånade en butik för första gången, maskerad, beväpnad med en vapenatrapp. Men jakten på det ”perfekta rånet” skulle fortsätta långt efter det, och kriminaliteten kom att prägla hans tillvaro i ett decennium. 

Boken ”Mitt liv som rånare” är Dilles egen historia, hans liv ur hans eget perspektiv. Boken är skriven ihop med journalisten Cecilia Gustavsson, som tidigare har skrivit ett par uppmärksammade böcker. 

– Det var en kick. En blandning av att få in pengar och känna adrenalinruschen, säger Diliyar Rexiti.

I dag är Diliyar Rexiti, Dille som han kallas, 28 år och lever ett vanligt lagligt liv. Berättelsen om hans ungdomstid är en upprörande historia om en diagnos där försöken till medicinering misslyckades. Och om en vilsenhet som fick en tonårskille att bli besatt av att lyckas med det perfekta rånet, vare sig det gällde banker eller butiker. Det är också en historia om institutioner där han kände sig ensam och desperat, förvarad ”som ett fucking djur”. Arton gånger placerades han på ungdomshem och anstalter och hamnade allt längre från det vanliga samhället.

Mitt liv som rånare – en uppväxt på ungdomshem och fängelser är Dilles egen historia om sitt liv. Här finns också röster från människor som varit viktiga för Dille av olika skäl. Med den här boken vill han också be om förlåtelse till alla som han på något sätt har skadat genom åren. Mitt liv som rånare är skriven ihop med Cecilia Gustavsson, journalist sedan 30 år och skribent på Bokförlaget Polaris. Hon har tidigare skrivit böckerna ”Vi måste prata om 50” och ”Kristi bruds slav”. ”Mitt liv i sektens hjärta” tillsammans med Josefine Frankner.