Låt dig förföras av Dalís teatermuseum

Dalís universum i Empordá markerar början på en resa som tar oss genom det suggestiva sinnet hos geniet med de sublima mustascherna. Figueres var Salvador Dalís födelsestad och blev till en musa och kulturell huvudstad. Utöver denna surrealistiska målare har staden även bevittnat födelsen av många personligheter och traditioner, som exempelvis ingenjören och uppfinnaren Narcís Monturiol, som var arkitekten bakom den första ubåten Ictíneo år 1900, eller den populära katalanska dansen sardana.

Du går in i kyrkan Sant Pere de Figueres, till ljudet av dess klockor, och väl där kommer du att bli fascinerad av de tusentals detaljer som finns gömda i var och en av dess målningar. Därefter utforskar du leksaksmuseet för att sedan få uppleva en mer oskyldig version av Dalí genom att beskåda en utställning rörande hans barndomsår. Allt avslutas med den mest provocerande versionen av Dalí i utrymmet Dalí-Joyas som är en enastående samling av hans smyckedesign.

Bege dig till Ramblan som är stadens sociala centrum, där även Dalí brukade gå ut med sina exotiska husdjur och sätt dig därefter vid några av de traditionella kaféerna med klinkergolv och marmorbord. Och glöm inte bort att även besöka museet Empordà – ett besök som också är relaterat till konst, både regional och samtida.

www.catalunya.com

Föregående artikelCarin Ellberg
Nästa artikelDanskonst i Göteborg