Jazzgiganterna

Nils Landgren & Jan Lundgren kommer till Gävle Konserhus med sin konsert Kristallen den 25 september. Nils och Jan, två giganter inom svensk jazzmusik, tar oss med på en fantastisk resa mellan de svängigaste beaten och de mjukaste tongångarna. Deras stilistiska spann är stort. Det sträcker sig från jazz, funk och nordisk folkton till klassiskt och nytänkande improvisation.

Titeln ”Kristallen” vill föra tankarna till det ögonblick då kristallernas ytor och kanter skimrar och plötsligt ger upphov till oväntade färger. Det finns ett lugn och ett djup, liksom utrymme för fantasin att utvecklas. Inkännande magi. Nils Landgren och Jan Lundgren har en konsekvent vision av lyrisk kammarjazz som flyter mjukt och naturligt.

Det distinkta och samtidigt lediga sättet som Nils Landgren och Jan Lundgren interagerar kunde beundras redan i Leonard Bernstein-hyllningen ”Some Other Time”. Nu, med dem båda ensamma och tillsammans, i full frihet och med sina sjätte sinnen, är deras äkta känsla för mångfalden av de gemensamma musikaliska stilarna självklar.

Nordisk anda, djupt romantiska känslor, impressionistisk färg och omfamnande av den amerikanska jazztraditionen – allt detta genomsyrar ”Kristallen” och ger musiken en speciell och unik atmosfär.

Genom en djup samhörighet har denna mästerliga duo noggrant utformat en strålande och musikantiskt mångfärgad diamant.

Nyligen utkom radarparet Landgren & Lundgren (trombon/sång, resp piano) med sin platta ”Kristallen” (ACT/Naxos). Den ligger som nr 1 på den tyska jazzförsäljningslistan och har bemötts med en hyllningskör i internationell press.

www.gavlekonserthus.se

Text. Marie Tillman

Foto: Gävle Konserthus