CHOKLAD

Chokladbönan framställs av kakaoträdet ’Theobroma cacaos’ frukt. Kakaoträdet har odlats i Mellanamerika åtminstone sedan 600-talet av mayafolket. Till Europa togs choklad första gången 1502 av Christofer Columbus, och Spanien etablerade tidigt ett monopol på import.


Först förtärdes chokladen i form av chokladdryck, och chokladhus som sålde drycken öppnade på många ställen i Europa. 1828 upptäckte man hur man kunde framställa pulver av kakaobönorna, vilket ledde till att den första chokladkakan tillverkades 1847. Och sen har det rullat på.Chokladindustrin är stor och utspridd över i princip hela världen. Men det krävs ett gediget ar-bete för att få till chokladen som vi mumsar i oss. För ett kilo krävs mellan 300 och 600 ka- kaobönor, motsvarande mellan 10 och 20 kakaofrukter. Och ett kakaoträd ger bara omkring 50 kakaofrukter per år. Den största delen av frukterna skördas för hand med machete. Därefter fermenteras eller jäses bönan, vilket förstör grodden och gör kärnan porös och brun. Jäsningen medför att den bittersöta smaken försvinner. Alkohol bildas av sockret i frukterna och en jäsning med hjälp av mjölksyra sätter igång.


Drygt två tredjedelar av världens kakao framställs i Västafrika, med 43% i Elfenbenskus- ten. Landet producerar 1 250 000 ton bönor om året, varav 977 000 exporteras. Näst efter Elfen- benskusten kommer Ghana och Indonesien. Enligt gällande EU-direktiv får en vara som framställs av kakaovaror och sockerarter be- nämnas choklad när den består av minst 35% kakaotorrsubstans, inklusive minst 18% kaka- osmör och minst 14% fettfri kakaotorrsubstans.



Text: Redaktionen



 


 

Adress: Box 374

116 31 Stockholm


Telefon: +46 70 717 30 50


Epost: info@magasingruppen.se

© 2020 Magasingruppen