ÖL FRÅN HJÄRTAT

Sedan starten 2003 har Innis & Gunn vuxit till att bli ett av Storbritanniens mest framgångsrika internationella craftbryggerier. Bryggeriet är en pionjär inom ekfatslagrad öl och använder två metoder för att smaksätta sin öl; dels genom lagring av öl i ekfaten och dels genom ett innovativt sätt att lägga faten i ölen utvecklad av bryggmästaren och grundaren Dougal Gunn Sharp. Innis & Gunn, döpt efter Dougals och hans bror Neils mellannamn, har vunnit över femtio priser under det senaste decenniet.



Förra året vann de Scottish Brewery of the Year i New York International Beer Competition. Historien om Innis & Gunn tar sin början i den lilla staden Dufftown i skotska whiskyregionen Speyside år 2002. En världsledan- de whiskyproducent har bestämt sig för att skapa en whisky med smak av ale. Den unge och driftige bryggmästaren Dou- gal Gunn Sharp som vid den tiden arbetade för ett bryggeri i Edinburgh får uppdraget att skapa en maltig skotsk ale. Tanken är att alen vid lagring på whiskyfat skall skänka karaktär för att i sin tur ge whiskyn smak av ale vid slutlagring på samma fat. Whiskyn lanseras och blir en succé. Flera månader och litervis med bortkastat ale senare får Dougal Gunn Sharp ett telefonsamtal som skall förändra allt. En chef vid de- stilleriet berättar att de anställda fyl- ler flaskor med ölet som bara slängs bort. Arbetarna på golvet hade upp- täckt det som ingen annan tänkt på – ölet smakade fantastiskt.I augusti 2003 lanserades Innis & Gunn Oak Aged Beer till en törstig värld. Sverige var faktiskt den första exportmarknaden. Idag, drygt femton år senare, är Innis & Gunn ett av Sveriges absolut mest populära alemärken med en utvecklad serie av ales lagrade på bland an- nat romfat, irländska whiskyfat och amerikanska bourbonfat.


Läs historien om Innis & Gunn i Sverigemagasinet

 

Adress: Box 374

116 31 Stockholm


Telefon: +46 70 717 30 50


Epost: info@magasingruppen.se

© 2020 Magasingruppen