KONSTNÄRER ÖPPNAR SINA ATELJÉER FÖR ÅRETS KONSTRUNDORKonstrundor runt om i landet bjuder in till spännande upplevelser tillsammans med konstnärer och konsthantverkare. Här kommer ett axplock från det som har blivit en populär folkfestlig kulturtradition i Sverige.VISINGSÖ KONSTRUNDA
Visingsö Konstrunda är inne på sitt sjunde år. 31 konstnärer och konsthantverkare med anknytning till ön ställer ut på tjugo olika platser. Med andra ord: ingen trängsel för publiken. På Visingsö visas akvarell, broderi, textil, skulptur, masker, måleri, keramik, snickeri, metallsmycken, glas, foto, mixed media och digital konst. En del av konstnärerna och konsthantverkarna kommer att demonstrera och berätta hur de arbetar.

En cykelbar konstrunda

Visingsö är väl lämpad för en cykeltur, här finns knappt några backar och medvind har man alltid åt något väderstreck. Du som vill ta det lugnt kan välja övernattning på vandrarhem, pensionat, hotell eller i stuga. 7-9 augusti. Öppet 11-17.

www.visingso-konstrunda.se


KUL-TUR MED ÅTERVINNING I FOKUS

Föreningen Solkusten Konstrunda bjuder in till konstrundan 2020, som startar med samlingsutställningens vernissage den 28/8, 17:00, i Kulturhusets konsthall, i Oskarshamn. Samlingsutställningen som visar konst av 26 olika konstnärer, med temat återvinning, kan du se fram till den 26/9. Om du vill se mer konst av en specifik konstnär eller enbart njuta av en härlig konsthelg, så besöker du konstrundan den 29-30/8, 11:00-17:00. Under konstrundan möter du konstnären i sin hemmiljö, ateljé eller verkstad. På kulturhuset kan nyfikna hämta årets broschyr. I denna ser du var konstnärerna ställer ut, samt årets lotterivinster, som har ett samlat värde på över 13000 kr. Lotterna säljs för 30 kr, av utställande konstnärer.


www.solkustenskonstrunda.se


KONST I ROSLAGEN

För 22:a året kommer Konst i Roslagen att genomföras även i år. 58 jurybedömda konstnärer, konsthantverkare och fotografer från Täby, Vallentuna och Österåker öppnar sina ateljéer under lördagen och söndagen 3-4 oktober klockan 10-17. Samlingsutställningar öppnar redan i mitten av september och finns i Täby på Karby Gård, i Vallentuna Kulturhus och på Länsmansgården i Österåker. Caféer finns i anslutning till samlingsutställningarna. Njut av en helg i konstens tecken i vackra Roslagen!


www.konstiroslagen.se


KONSTRUNDA MIDSOMMARKRANSEN

Konstrunda Midsommarkransen, som hålls årligen i april och november, firade 20-års jubileum förra året. Midsommarkransen ligger strax utanför Stockholms tullar vid Liljeholmen, ett område som expanderade när telefonbolaget LM Ericson startade sin verksamhet i slutet av 1938 när LM-staden byggdes ut. Kreatörerna bor eller verkar i Midsommarkransen idag. Under den senaste konstrundan deltog 40 konstnärer, designers, konsthantverkare, grafiker med flera, som ställde ut i sina ateljéer, butiker och lokaler. Det bidrog till att 800 besökare gick runt på 21 olika ”stationer” med tipsfrågor och möjligheter till fina konstpriser. Höstens Konstrunda äger rum den 21 -22 november mellan kl 12-16. Karta med deltagarlista finns på Tellus Bio, Vattenledningsvägen 46.


www.kransenrunt.se


HERRLJUNGA KONST OCH HANTVERKSRUNDA

För 19:e gången anordnas rundan – en viktig kulturyttring i Herrljunga Kommun, som i år har tilldelats 2020 års kulturpris. Lördag 5-6 september visar 48 deltagare sina verk i 18 lokaler runt om i kommunen. Rundan inleds med en samlingsutställning 4 september och därefter är det trevligt att ge sig ut i den vackra bygden, besöka deltagarna i den egna miljön och ta del av kreativiteten i allehanda tekniker och material. Här presenteras olika typer av måleri, keramik, grafik, foto, silversmide och olika textila tekniker. Konst-och Hantverksrundan är ett sätt att synliggöra konst och hantverk, som utövas i bygden. Den skapar mötesplatser för samtal om konst och hantverk mellan utövare och besökare och vill inspirera till besökarnas eget skapande.


www.herrljungakonstrunda.nu


VADSTENA KONSTRUNDA

Vadstena Konstrunda fyller 15 år och detta firas i samband med årets konstrunda, 11-13 september 2020. Vadstena konstrunda är Sveriges mest gångbara konstrunda och ett årligen återkommande konstevenemang där konstnärer presenterar sin konst. Foto, måleri, datagrafik, skulptur och konsthantverk fyller ateljéer, gallerier och stadens historiska rum. Allt inom bara några minuters promenadavstånd. Hitta dina favoriter på den gemensamma utställningen i Rödtornet, där alla konstnärer finns representerade. Vadstena konstrunda stöds av Vadstena Kommun, Folkuniversitet och Region Östergötland. Se även Konstrundor i Östergötland. Konstrundan är självklart corona-anpassad.


www.vadstena-konstrunda.se/index


LJUSSTRÅK KONSTRUNDA

Ljusstråk firar 20 år! Den 5 och 6 september är det återigen dags för Ljusstråk, en kulturslinga genom Nora Bergslag som i år arrangeras för tjugonde gången! Här tar hantverkare och konstnärer emot i öppna ateljéer. Njut av utställningar, ord och musik, ta en fika eller en bit mat på mysiga caféer och restauranger längs slingan och se ljusen glimma längs Norasjöns strand. Redan en månad innan öppnar samlingsutställningen i Bryggeriet, där man kan låta sig inspireras inför rundan i den vackra bygden. Symbolen för Ljusstråk visar vägen till utställare och arrangemang.


www.ljusstrak.se

Text: Redaktionen

Foto: Peter Hagman ställer ut sitt handblåsta glas på Främlingsvägen 25.

Foto start-sida: Röda vinbär, akryl av Ingrid Larsson Haglund.

Adress: Box 374

116 31 Stockholm


Telefon: +46 70 717 30 50


Epost: info@magasingruppen.se

© 2020 Magasingruppen