ARBOGA STAD BJUDER PÅ HÄRLIGA UPPLEVELSER Arboga har en lång och intressant historia. Tack vare ett strategiskt läge och goda transportmöjligheter blev staden tidigt en viktig handelsplats. Många har haft Arboga som mötesplats. Mest känt är det som klassas som Sveriges första riksdag, 1435, då Engelbrekt valdes till rikshövitsman. Stadskärnan är fantastisk, området runt Hjälmare kanal, som binder samman Mälaren och Hjälmaren likaså. Det finns massor av härliga uteaktiviteter i regionen. Arboga med omgivningar är en underbar plats att besöka sommartid!Det finns många smultronställen både inne i stan och längs Hjälmare kanal, och man kan både fika och prova lokalproducerad glass på ett flertal ställen, berättar Ulf Johansson, turismutvecklare i Arboga Kommun. Som besökare kan man ta del av Arbogas historia på olika sätt i sommar. Vi kommer att ha både stadsvandringar och guidade turer, naturligtvis anpassade till rådande rekommendationer från hälsomyndigheten.

– Vi har två nya guidningar i år, det ena är en dramatisering där besökarna guidas av Cecilia Vasa. Hon var Gustav Vasas dotter, och bodde i Arboga under åtta år. Hon var ensamstående flerbarnsmor, men det hindrade henne inte ifrån att driva både vapenfabrik och kapa skepp ute på Östersjön!

– Sedan presenterar vi en helt ny barnguidning, där man får veta lite mer om stadens historia på ett roligt sätt.


ARBOGAMYSTERIUM

– Ett annat kul sätt att bekanta sig med staden är att genomföra ett ’Arbogamysterium’. Då gäller det att försöka ta reda på vart Riddaren D Rikard har tagit vägen och vad som egentligen har hänt. Det är en uppskattad aktivitet som vänder sig både till vuxna och barnfamiljer. Man går runt och löser olika uppgifter i våra historiska miljöer, och sedan gäller det att klura ut vad som har hänt stackars Rikard.


Omgivningarna runt Arboga erbjuder många trevliga friluftsaktiviteter.

– Det stämmer. Arboga ligger vid Hjälmaren, som ju är Sveriges fjärde största sjö, och där finns mycket kul att hitta på i sommar. Det finns härliga badplatser, vacker natur att ströva eller cykla i, möjligheter till ståpaddling och flera bra fiskeställen.


Och Ramstigen är en populär led, som går genom underbar natur alldeles utanför stan.

– Absolut. Naturen ligger verkligen runt hörnet om man är i Arboga, och Ramstigen är en väldigt uppskattad både som cykel- och vandringsled. Det finns också flera naturreservat och unika fågelsjöar att besöka, där det ligger fågeltorn och vindskydd med grillplatser utplacerade.


ANTIKVANDRING OCH MATSAFARI

– Det finns många trevliga antik-och kuriosabutiker i Arboga. De har gått samman i en förening, och erbjuder ett roligt antik-quiz där man får svara på kluriga frågor när man besöker butikerna.

– När det gäller matupplevelser finns det mycket att välja på i Arboga. Anns Ost är en välkänd butik som ligger i ett gammalt blått trähus mitt i stans medeltida stadskärna. Strax norr om Arboga ligger Travarbo Gårdsbutik och Vilt. I Smedby, också det norr om stan, hittar man en charmig gårdsbutik som är inrymd i ett gammalt sädesmagasin. – Och i slutet av augusti hålls Matsafarin i Västra Mälardalen, där man kan besöka gårdar med allt ifrån småskaligt mathantverk till moderna lantbruk. Man kan både fika, provsmaka och köpa med sig något gott hem, samtidigt som barnen kan hälsa på grisar och får och kanske provsitta de jättestora traktorerna.

– Så här i Arboga finns det verkligen något för alla, och vi hälsar alla besökare välkomna till oss i sommar, avslutar Ulf Johansson.Text: Tony Manieri

Foto: Helene Wäfors samt Arboga Kommun

Adress: Box 374

116 31 Stockholm


Telefon: +46 70 717 30 50


Epost: info@magasingruppen.se

© 2020 Magasingruppen