GRÖNSAKER *R INTE REKVISITA

 

Paul Svensson har lång erfarenhet som kock och kreativ ledare för toppkrogar som Bon Lloc och F12. Han har även utmärkt sig med en femteplats i 2003 års kock-VM i Lyon, Bocuse d’Or, där de bästa kockarna i världen utses. Paul har även gett ut flera kokböcker. Idag driver han bland annat restaurangen Fotografiska som 2017 blev utsedd till ’Världens bästa museirestaurang’. Paul Svensson är även en välkänd tv-kock, och just nu är han aktuell med programserien ’Den gröne slaktaren’ tillsammans med Anne Lundberg. Men han är inte vegetarian.


Paul Svensson har en förkärlek för att sätta grönsaken i fokus i stället för det animaliska. Men det betyder inte att det är uteslu- tande vegetarisk eller vegansk mat han lagar. Huvudfokus ligger snarare på att förändra vår syn på grönsaker i matlagningen.  Att äta vegetariskt och veganskt har nästan blivit ett politiskt ställningstagande i Sverige.

 

Hur ser du på det?

– Jag håller med. Tyvärr har det blivit lite för stort fokus på det och för lite på njutningen. Att äta mer vegetabiliskt och mindre animaliskt innebär inte att jag tycker att man måste välja bort det ena. Det handlar i stället mycket om att hitta en bra balans och att inte vara rädd för att prova nya spännande smaker. När jag började jobba på restaurang så handlade det väldigt mycket om att man sålde entrecôte och kyckling, havskräfta eller korv och sedan var allt annat bara rekvisita, inklusive grönsakerna. – Jag tycker att vi måste höja värdet på grönsaksupplevelsen i måltiden så att vi inte gör skillnad. Det är det som är finessen, och helt säkert framtiden. Det handlar inte om att vara rebellisk eller politiskt korrekt, utan i stället om att förändra sitt synsätt på matlagning så att den blir godare och mer hållbar och långsiktig.Läs resten av intervjun här

Adress: Box 374

116 31 Stockholm


Telefon: +46 70 717 30 50


Epost: info@magasingruppen.se

© 2020 Magasingruppen