HEMESTER I KALIXStorslagen natur, uppfriskande skärgårdsliv, målande norrsken och unika möjligheter till oförglömliga äventyr. I Kalix finns något för alla som vill uppleva äkta livskvalitet, säger Reine Sundqvist, informationsansvarig på Kalix kommun.Du känner antagligen till Kalix Löjrom. Den ursprungsmärkta delikatessen njuts på många håll i världen, men orten Kalix är för de flesta en oupptäckt pärla. Här erbjuds ett brett spektrum av möjligheter till fartfyllda äventyr, men också lugn för kropp och själ. Kalixbor stressar inte. Sverigemagasinet rekommenderar varmt en resa till Kalix för att lära känna lugnet inom dig.


STORSLAGEN SKÄRGÅRD

Till de mest populära utflyktsmålen i Kalix skärgård hör Huvön. Här finns klippor som stupar ned i havet med en härlig sandstrand.

En annan pärla är Malören, en liten idyll i den absolut yttersta delen av Kalix Skärgård. På Malören hittar man bland annat ett kapell från 1770-talet, ett kapell som fått smeknamnet ”Skärgårdens domkyrka”. På de 792 öarna som breder ut sig längs Kalix 39,1 mil långa kust upplever du en mix av orörd skärgård, fina badstränder och pittoreska småbåtshamnar.

– Det är en otroligt härlig känsla att åka runt i Kalix skärgård. Det är verkligen livskvalitet på riktigt, och något du måste uppleva för att förstå, säger Kalix kommuns informationsansvarige, Reine Sundqvist. Sveriges nordligaste djuphamn finns i Töre, och här ute finns en gul boj som markerar den nordligaste punkten i Bottenviken.


KULTUR Ö MITT I KALIX ÄLV

Vassholmen är en ö i Kalix älv, ett gammalt skiljeställe för timmer från flottningsepoken. Här får man ta del av historien genom en rundvandring på ön. Vassholmen är också ett populärt besöksmål med många kulturaktiviteter sommartid. Du tar dej till ön via en tillgänglighetsannpass bro.


LEVANDE LANDSBYGD

Kalix ligger gynnsamt till vid mynningen av Europas sista outbyggda älvar, Kalixälven.

Många ger sig också ut på fiskeäventyr längs Kalix älv, där lax, öring, sik och abborre väntar. För den fiskeintresserade kan Kalix erbjuda ett roligt fiske för både nybörjade och mer erfarna sportfiskare eftersom det finns stor variation av fiskarter och skiftande fiskemiljöer. Här finns tre sportfiskeälvar – Kalix, Sangis och Töre älv och bra inplanterade fiskesjöar som är handikappanpassade och barnvänliga.

Kamlungeforsen är ett traditionellt not och håvfiske efter sik, många besöker platsen för att njuta av forsen brus.

På fritiden kan Kalixbor exempelvis njuta av naturen genom en golfrunda, forspaddling eller en uppfriskande promenad genom skog och mark. I kommunen finns tio mil vandringsled, flera kanot- och kajakleder.

Följ lederna för att upptäcka Kalix fantastiska landskap och levande landsbygd


ETT BRETT KULTURLIV

I Kalix och dess omgivande byar anordnas året runt konserter, utställningar och evenemang. Kalix Kommun är förvaltningsområde för finska och meänkieli (tornedalsfinska) arbetar kommunen också ständigt för att skydda och stärka dessa två minoritetsspråk.


HJÄLPSAMMA KALIXBOR

Reine Sundqvist konstaterar att de allra flesta som besökt Kalix vittnar om att Kalixborna är väldigt trevliga och hjälpsamma.

– Det finns en grundtrygghet i samhället. Här känner man sig trygg, och du som läser det här ska veta att du också är hjärtligt välkommen till Kalix!


Text: Redaktionen

Adress: Box 374

116 31 Stockholm


Telefon: +46 70 717 30 50


Epost: info@magasingruppen.se

© 2020 Magasingruppen