Ernst Billgren

Tradera och Ernst Billgren ska undersöka NFT-teknikens möjligheter att handla, byta och visa konst. I projektet Tolv portar har Ernst Billgren skapat en serie om tolv konstverk, som auktioneras ut som NFT på Tradera. Det första konstverket går att buda på från och med den 15 mars.

Tradera är Sveriges största marknad för second hand och begagnat. 2021 såldes 11,6 miljoner varor för återbruk på sajten, däribland kläder, inredning – samt konst, en kategori som växte med 14 procent under fjolåret. Detta samtidigt som fenomenet NFT (non-fungible tokens) slog igenom globalt. Nu inleder Tradera konstsatsningen Rethinking Art som ska undersöka möjligheterna med NFT-tekniken. Bakom det första projektet står en av Sveriges mest etablerade konstnärer.

Ernst Billgren har skapat en serie om tolv NFT-konstverk som kommer att auktioneras ut på Tradera under kommande månader. Med den övergripande titeln Tolv portar utvecklar han sina tankar om vad som skapar bra konst, en fråga han uppehållit sig vid under hela sin karriär. Projektet är kurerat av Jan Åman tillsammans med Daniel Daboczy i samarbete med Technicorum avseende blockkedjelösningen.

– NFT har ju redan diskuterats livligt i något år och därmed har det blivit möjligt att göra något mer av det, att undersöka det som konst, säger Ernst Billgren.

Varje NFT-verk består av tre sammankopplade delar: ett digitalt konstverk, en fysisk målning baserat på det digitala verket, samt en idé – i form av en text. Det första verket heter Ego och auktioneras ut som NFT på Tradera mellan 15 och 27 mars. Verken kommer även att visas på Taverna Brillo i Stockholm mellan den 17:e och 30 mars, där även samtal om konsten och NFTs roll kommer att äga rum.