Danskonst i Göteborg

The Listeners är ett egensinnigt verk av Alma Söderberg för Cullberg. Med stark publikkontakt och en kombination av dans, musik och rytm där Cullbergs dansare också sjunger, får vi uppleva ett nytt språk som står mitt i sin samtid och tänjer på danskonsten. Den 28 september gästar Cullberg Stora Teatern.

Koreografen Alma Söderberg förenar dans, musik och röst på ett unikt sätt. Ett konstnärligt utforskande av dessa olika uttryck är grunden i hennes arbete och har beskrivits som ”ljud och rörelse i en rytmisk symbios med rötter i flamenco och tentakler mot svensk folkvisa”.

Med nio av Cullbergs dansare skapas ett verk där rytm, röst och rörelse är tätt sammanflätade. Dansen är ett verktyg för att beskriva musiken och musiken ett verktyg för att beskriva dansen.

Alma Söderberg var 2019–2022 associerad koreograf hos Cullberg bredvid Deborah Hay och Jefta van Dinther och skapade två nya verk, ”The Listeners” och ”Noche”.

Alma Söderberg är född och uppvuxen i Malmö. Hon studerade på Kungliga Svenska Balettskolan innan hon lämnade Sverige för Sevilla och Escuela de Danza de Matilde Coral där hon studerade flamenco. Därefter följde studier i Stockholm, Paris, Madrid, Amsterdam och Bryssel innan hon tog examen i koreografi vid School for New Dance Development i Amsterdam 2011. ”The Listeners” är hennes första verk för stora scener och flera dansare.

Cullberg grundades av Birgit Cullberg 1967. Kompaniet blev världsberömt tack vare Birgit Cullbergs förmåga att göra samtida dans tillgänglig, inspirerande och relevant för en stor publik. Kompaniet är numera ett nationellt och internationellt repertoarkompani och en del av Riksteatern med bas i Botkyrka utanför Stockholm. 17 dansare är verksamma i kompaniet och alla har en central roll i skapandet av varje verk, tillsammans med det tekniska teamet och produktionsteamet.

Längd ca 1 timme.

En samproduktion med Norrlandsoperan, Umeå, PACT Zollverein, Essen och Hellerau, Dresden.