Citat ”Tangon är sorg som dansas”– Enrique Santos Discépolo.

Världsstjärnor på gitarrfestival

14–16 oktober är det dags för Uppsala Internationella Gitarrfestival. Två av världens största musikprofiler hyllas: Astor Piazzolla och Joaquín Rodrigo.

Årets upplaga av Uppsala Internationella Gitarrfestival hyllar två av musikens största profiler. Den ene är den spanske kompositören Joaquín Rodrigo som i år skulle ha fyllt 120 år, och den andre, den argentinske tangomästaren Astor Piazzolla som skulle ha blivit 100 år. Det blir två stora, brett upplagda hyllningskonserter.

Vid hyllningskonserterna medverkar inte mindre än två av årets Grammis pristagare, gitarristen Jacob Kellermann och ”Sveriges dirigentpärla” Christian Karlsen. Dessutom den karismatiska spanska violinist virtuosen Leticia Moreno och den argentinske gitarristen Roberto Aussel som inspirerade Piazzolla att skriva musik för gitarr. En av Estlands främsta orkestrar, Tallinn Chamber Orchestra, deltar i årets festival.

– Det är enormt roligt att fira dessa två storheter med två mäktiga konserter på årets festival, säger Klaus Pontvik festivalchef. Det känns självklart att hylla Astor Piazzolla och hans musik, inte minst för att jag personligen bär tangon i mitt hjärta, Och det är en stor glädje att kunna samla så många namnkunniga musiker i Uppsala.

–Särskilt tacksam är jag över samarbetet med dirigenten Christian Karlsen och gitarristen Jacob Kellermann vars senaste album är utan överdrift det mest hyllade svenska klassiska albumet under de senaste två decennierna och som nu äntligen presenteras för en riktigt publik! Albumet ”Concierto de Aranjuez” med London Philharmonic Orchestra erhöll också det stora franska utmärkelsen Diapason D’Or, och Christian är utan tvekan den visionäraste dirigenten i sin generation på den skandinaviska scenen.

– Efter en så lång tid av stiltje och väntan har vi längtat efter att få spela musiken från vårt senaste album för publik. Att dessutom för göra det på världens största gitarrfestival Uppsala International Guitar Festival, känns förstås extra roligt. En festival som verkligen sticker ut. Inte bara en mötesplats och navet för alla Nordens gitarrvänner, professionella som amatörer, utan lika mycket en festival som lockar musikälskare från alla genrer och åldrar. Vi ser så mycket fram emot att åter framträda på festivalen, säger årets grammispristagare gitarristen Jacob Kellermann och dirigenten Christian Karlsen.