Carmen på Sverigeturné

Den klassiska operan Carmen får ett nutida perspektiv när Salamanca Taikon Gonzalez väver ihop sin egen och andra romers berättelser om att vara rom i Sverige i Carmen med förhinder.

Carmen gestaltas genom musik, dans och skådespeleri när Bizets musik blandas med romers livsöden. Carmen med förhinder spelar över hela Sverige från Haparanda till Lund under våren 2023. 

Carmen med förhinder är en publik och kritikerrosad föreställning med sex medverkande musiker, dansare och skådespelare som gestaltar en ny version av Carmen. Operan från 1800-talet blandas med flamenco, jazz, romsk folkmusik, hiphop och nyskriven kollektivt komponerad musik. I centrum är berättelsen om Carmen som får komma till tals med en starkare röst och som nu också kommer att höras över hela Sverige.  


– Vi vill berätta Carmens egen historia utifrån hennes perspektiv som kvinna och rom. Det har alltid varit icke romska män som berättat hennes historia och bilden som målas upp i operan Carmen, av henne som tjuvaktig, lömsk, förförisk och lösaktig har påverkat romer i Europa och synen på den romska kvinnan. I Carmen med förhinder får hon sjunga på sitt eget språk och ge sin version.  Jag hoppas att publiken tar med sig en större förståelse för den svenska nationella minoriteten romer eftersom vår historia och kultur tyvärr inte kommer fram på skolor och arbetsplatser som det ser ut idag. Vår existens och kultur är också en del av svensk kultur. Men jag känner även att det är underbart att vi turnerar över hela Sverige. Att vi 2023 kan claima ett romskt levnadssätt av resande och att vara ute på vägen med glädje och denna berättelse, säger Salamanca Taikon Gonzales  Carmen med förhinder är regisserad av Anna Ulén och dramatiserad av NinnaTersman. Det är en produktion av Riksteatern i samarbete med ARTHEM – Romska teatern. Carmen med förhinder spelar över hela Sverige från Haparanda till Lund under våren 2023. 

www.riksteatern.se