Carin Ellberg

Det kan vara något som havet lägger upp framför mina fötter

2 oktober–29 januari 2023Under hösten öppnar Nordiska Akvarellmuseet en separatutställning med verk av Carin Ellberg. Med havslandskapet omkring får Ellbergs konst en vidunderlig inramning. Som om konsten och omgivningen samspelade med varandra och som om havet inte bara fanns utanför utan även inom konstnären själv. I utställningen ingår Carin Ellbergs akvareller och skulpturala verk. Några verk har skapats speciellt för utställningen och visas för första gången.

En fin linje, som slingrar sig som ett ornament, och en mjuk färgpalett är signum i Ellbergs akvareller. Målningarna samspelar med skulpturala objekt, som om detaljerna klev ut ur bilderna och tog plats i utställningsrummen. Bland motiven återkommer fantasifulla former som påminner om snäckor, maneter, bläckfiskar och sjögräs, det som skulle kunna spolas upp på en strand.

Som utställningstiteln ”Det kan vara något som havet lägger upp framför mina fötter”antyder handlar det om ett möte mellan yttre och inre landskap, mellan natur och fantasi och mellan känslor och minnen. Visuella dikter, som Carin Ellberg skapar, flödar in i och ut ur naturen själv. Precis som rymden är Ellbergs konst i ständig rörelse och i subtil förändring. Den rymmer både tillfälligheter och oundvikliga konsekvenser.

I samband med utställningen publiceras en ny bok, där ord och bilder av Carin Ellberg samspelar med varandra. Hennes poetiska titlar fungerar närmast som haikudikter och portar in i och ut ur konstverken. Boken är ett samarbete mellan konstnären, formgivaren Sandra Praun och Nordiska Akvarellmuseet. En nyproducerad film om konstnären visas i anslutning till utställningen.

Carin Ellberg är utbildad vid Kungl. Konsthögskolan i Stockholm. Hon arbetar gränsöverskridande med måleri, teckning, skulptur och installation. Ellberg har ställt ut både i Sverige och runtom i världen. Hon är representerad på många museer i Sverige, bland annat på Moderna Museet och Nordiska Akvarellmuseet. Carin Ellberg har även skapat offentliga gestaltningar.