Stämningsfull advent i Blå Hallen

Det finns bara tre sätt att besöka Blå hallen i Stockholms Stadshus. Det första är att delta i en guidad rundtur. Det andra är att bli inbjuden till bankett – kanske rentav Nobelfesten, vilket är få förunnat. Det tredje är att gå på Habaneras traditionella adventskonsert, ett oerhört uppskattat evenemang som i år firar 25-årsjubileum.


 För alla som någon gång sett Nobelbanketten på TV finns det ett nästan magiskt skimmer över Blå hallen. Den imponerande salen med den breda trappan, där kungligheter långsamt skrider i glittrande klänningar och högtidsdräkt, de fantastiska maträtterna som serveras, de spirituella talen som hålls av pristagarna framme vid podiet. 


Men det är väldigt få som har fått uppleva Blå hallen när salen är spektakulärt ljussatt och atmosfären är precis den som arkitekten Ragnar Östberg såg framför sig när Stockholms Stadshus invigdes 1923. Ett sådant tillfälle är den traditionella adventskonserten, arrangerad för 25:e gången av Bo Aurehl på eventföretaget Habanera.


Vad kan publiken förvänta sig av årets jubileumskonsert?


– Man kan faktiskt säga att adventskonserten har två så kallade huvudpersoner, berättar Bo. Den ena är Blå hallen själv, som kanske är Sveriges festligaste festlokal, och att få besöka den nio dagar innan Nobelfesten är ju något alldeles unikt. 


– Det andra är framträdandena, där körsång står i centrum. I år presenterar vi tre körer, dels min egen ensemble Stockholm Singers, och därutöver Helene Stureborgs fantastiska Kammarkör samt Stockholms Musikgymnasiums Kammarkör. Alla de här tre körerna är på europeisk toppnivå och har vunnit internationella priser vid stora körtävlingar, så det är bäddat för en enastående musikalisk upplevelse. 


– Utöver körerna kommer även dansare från Balettakademien att uppträda, och hela föreställningen ramas in av Stockholm Concert Orchestra under ledning av Helene Stureborg och mig själv. Våra sångsolister är Henriikka Gröndahl och Lars Johansson Brissman.


– Därutöver har vi med Jonas Lundblad vid stadshusets orgel, som är den största i Skandinavien, för att ytterligare skapa julstämning under konserten.


– Adventskonserten bygger på tradition, och det är väldigt lite som förändras från år till år. Men det är något som vår publik gärna framhåller och uppskattar. Väldigt många betraktar vår konsert som en årlig tradition och hör av sig redan under våren för att försäkra sig om att det finns biljetter kvar. Vi har besökare från hela landet som återkommer varje advent för att uppleva den fantastiska stämningen med vår konsert i Blå hallen.


Akustiken måste vara väldigt speciell, för Blå hallen byggdes väl ursprungligen inte som en konsertlokal?


– Det stämmer. Det är väldigt speciella förutsättningar som ställer höga krav på arrangemanget. Jag har dirigerat konserter i Blå Hallen i över 40 år, så vid det här laget känner jag mig väldigt trygg med att vår publik kommer att få en fin upplevelse – både visuellt och musikaliskt.


PRESENTATION PÅ VERS


Utöver att Bo Aurehl står bakom arrangemanget och leder kör och orkester, så fungerar han även som programvärd.


– Jag gör presentationerna på vers, vilket publiken uppskattar och jag själv tycker är väldigt roligt. Just nu sitter jag faktiskt och knåpar på de sista rimmen, för att årets adventskonsert ska bli så underhållande som det överhuvudtaget är möjligt, avslutar Bo Aurehl med ett leende.


Text: Tony Manieri

Foto: Habanera


Stockholms Stadshus med Blå Hallen


Stockholms stadshus är beläget på den gamla eldkvarnstomten vid Hantverkargatan 1 på Kungsholmen i centrala Stockholm. Stockholms stadsfullmäktige beslöt 1908 att låta uppföra ett kommunalhus med festvåning på denna tomt mot Mälaren, och arkitekt Ragnar Östberg fick uppdraget att rita den påkostade byggnaden. Det krävdes 15 år att fullborda byggnadsverket, som invigdes den 23 juni 1923.


Ragnar Östberg lär ha inspirerats av Dogepalatsets volym och arkader mot vattnet samt Markuskyrkans kampanil, båda belägna i Venedig. Stadshusbygget har kallats ”den sista ’riktiga’ byggnadshyttan i Sverige” och räknas som ett av landets främsta byggnadsverk i den nationalromantiska stilen. Med sitt 106 meter höga torn är det även ett känt landmärke i Stockholm.


För den konstnärliga utsmyckningen engagerades en lång rad konstnärer och formgivare, bland dem bröderna Aron och Gustaf Sandberg, Carl Eldh, Christian Eriksson, prins Eugén, Axel Törneman, Einar Forseth, Axel Wallert och Carl Malmsten. Stockholms stadshus blev Östbergs mästerverk och efter invigningen mottogs byggnaden med ovationer av allmänheten och Östbergs arkitektkollegor, men det förekom även kritik att husets arkitektur var omodern.


Blå hallen är huvudsalen i Stockholms stadshus, känd som festsal för Nobelbanketten, och även statsbesök, studentbaler, jubileer och andra stora evenemang. Hallen är 50 meter lång, 30 meter bred och 22 meter hög, och har alltså en golvyta på 1500 kvadratmeter.


Blå hallen skulle enligt de ursprungliga arkitektritningarna ha putsats och målas blå för att ge rummet en färgskala som antydde närheten till vattnet, men Ragnar Östberg ångrade sig under byggnadsfasen när han såg det vackra röda teglet. Namnet Blå hallen var dock redan etablerat, och fick bestå.

Om annonser