Välkommen till Norrskensstigen 13a

Stöten i Sälenfjällen utsågs nyligen till Årets Skidanläggning och erbjuder fantastisk skidåkning för hela familjen.
Med ett boende på Norrskensstigen 13a blir upplevelsen komplett – det har ett stort antal utländska och svenska gäster upptäckt sedan stugan stod klar härom året.
Sverigemagasinet får en pratstund med Monika Kylborn, som sköter uthyrningen av stugan tillsammans med sin make Tor.

Märker ni också av Stötens framgångsrika storsatsningar?
– Det gör vi absolut! Det är ju allmänt känt att det finns väldigt bra backar här, och alla satsningar som görs har ju stor betydelse även för oss som hyr ut stugor häromkring.
– Ett exempel är när vår lokala matbutik Tempo hjälpte ett engelsk par som var gäster hos oss. De ville gärna ha havremjölk av ett speciellt fabrikat, så jag ringde till butiken och frågade. Då skickade innehavaren omedelbart bilder på sitt sortiment av havremjölk, och våra gäster kunde glatt konstatera att mjölken de ville ha fanns i hyllan. En liten detalj på hur fin sammanhållningen är här uppe – man ställer upp för varandra och försöker hjälpa till så mycket det bara går. Vi strävar ju alla efter samma mål – att göra upplevelsen i Stöten så bra och positiv som möjligt för våra besökare.
– De stora hotellanläggningarna har också ett väldigt öppet sinne, och det finns överhuvudtaget ingen känsla av konkurrens. De är till exempel ofta inne och gillar våra bilder på nätet.

Timmerstugan är ju väldigt charmig, inte minst taket!
– Det håller jag verkligen med om! När vi fick klart för oss att alla stugor i Stöten har gräs på taket – så kallade sedumtak – gjorde det saken väldigt enkel. Sedumtak är på många sätt miljövänligt. Det minskar risken för översvämning vid plötsliga skyfall, det isolerar byggnaden året runt vilket ger en jämnare inomhustemperatur, det skyddar takets tätskikt mot UV-strålning och det dämpar buller. Och inte nog med att det är effektivt och hållbart, det är dessutom väldigt vackert. När man står uppe på berget och tittar ner på alla vackra grästak, så ger det en alldeles speciell känsla.
– Vi har dessutom varit noga med att det ska vara en svensk prägel på alla inredningsdetaljer i stugan, vilket inte minst uppskattas av våra gäster från utlandet. Det hänger älghorn och renhorn på väggarna, många inslag av svenskt hantverk, dalahästar och små vackra skalbaggar och dagsländor i tenn. Vår svenska natur och våra svenska djur går som en röd tråd genom stugan.
– Och så har man snötäckta granar och höga berg utanför fönstret som gör upplevelsen komplett.

FULLT UTRUSTAD STUGA
Allrummet har öppen planlösning med köket samt trappa till övervåningen. Eftersom takhöjden är hela sex meter så är fönstren mot Norska fjällen väldigt stora och släpper in mycket ljus. Det finns dessutom bastu samt tvättmaskin med torktumlare.
Från balkongen har du bästa utsikten. Här har du Norska fjällen framför dig. Det finns bekväma stolar, och du kan ta med någon av renpälsarna ut för att hålla dig varm.
Kolgrill och utemöbler finns också, samt en braspanna att använda i trädgården till grillning och mys. Parkering med motorvärmare för två bilar finns precis intill huset och naturligtvis har stugan låsbart skidförråd. Du kan ta skidorna från dörren för att ansluta till liftsystemet. Vill man åka på längden så finns det flera spår i nära anslutning till stugan.

Vad ska man göra en dag när man är sugen på något annat än skidåkning?
– Vi har bullat upp med sällskapsspel och annat kul. Det finns en väldigt uppskattad läsfåtölj, och sedan finns det en braskamin att njuta av.
– En annan trevlig sak är att vi ligger så nära norska gränsen. Om man vill besöka Trysil som omväxling, så tar det inte mer än en dryg halvtimme att köra dit. Sen ska man inte glömma att vi har nära till vandringsleder och några av Sveriges bästa cykelleder i Rörbäcks–näs. Njupeskär, Sveriges högsta vattenfall är ett annat populärt utflyktsmål. I Görälven finns det fantastiska fiskevatten. Så det finns garanterat mycket kul att hitta på i Stöten mellan åken, avslutar Monika Kylborn med ett leende.

Text: Tony Manieri
Foto: Norrskensstigen 13a

Om annonser