Möt vikingar på riktigt

Idén till The Viking Museum dök upp eftersom det finns ett växande intresse för vikingatiden. Det saknades helt enkelt ett museum i Stockholmsområdet som bara fokuserar på just livet i Sverige för 1000 år sedan.


– Först och främst handlar det såklart om att man vill förmedla kunskaper om den här fascinerande delen av vår historia, och samtidigt får man chansen att skapa ett fantastiskt besöksföremål, berättar Tora Larsdotter Andersson, arkeolog och guide på museet.


Och just arkeologi hänger väl intimt samman med verksamheten?


– Ja, det hade varit svårt att skapa ett museum om vikingatiden, om inte arkeologin hade en central plats. Det är ju därifrån vi hämtar all information om vikingarna och deras liv, och sedan förmedlar vi den på olika sätt i museet.


– Vi lägger stort fokus på arkeologi, eftersom det ju inte finns annat än runstenar att vända sig till för att söka information. Det gör ju också att vår utställning ständigt utvecklas i takt med att nya upptäckter görs. I Uppåkra i Skåne håller man till exempel just nu på med en väldigt stor utgrävning som redan visar tydliga tecken på att Uppåkra var en väldigt stor centralort i södra Sverige – kanske till och med mer betydelsefull än Birka. Och det är såklart något som omkullkastar många teorier om hur landet var uppbyggt.


Oftast skildras vikingar som erövrare och bärsärkar. Men rimligtvis måste större delen av deras liv kretsat kring annat?


– Absolut, och det är också ett av de viktigaste elementen i våra utställningar. Något som inte alla vet är hur starka kvinnor var under vikingatiden. Det läggs ofta stort fokus på männen och deras erövringar, men i väldigt många fall var det kvinnor som var de starkaste i samhället.


– Det som är mest fascinerande med vikingatiden är att det är under den här tiden som skandinaver för första gången dyker upp i andra länder, och blir omskrivna i andra kulturer. Tidigare levde vi ganska isolerat här uppe i norr, men vikingarna genomförde många resor söderut i Europa – inte bara för att erövra, utan även för att bedriva handel.


Vikingar avbildas ju ofta med den klassiska hjälmen, men hur står det egentligen till med den saken?


– Det är ganska intressant, för under alla utgrävningar som gjorts har man bara hittat tre hjälmar. De flesta hade lädermössor, och hjälmen är snarare en efterkonstruktion som skapades inom populärkulturen på 1800-talet. En som hade stor del i skapandet av myten om den klassiska vikingahjälmen var Richard Wagner, som gjorde hjälmen synonym med vikingar och nordbor i sina operor!


Vad är ni mest stolta över på museet?


– Det finns många guldkorn, men en sak jag gärna vill lyfta fram är vår DNA-man. Det är en docka som är skapad med hjälp av äkta DNA från vikingatiden. Så här kan man faktiskt stå öga mot öga med en riktig viking!


– Vår nya docka Estrid, är också skapad utifrån äkta DNA. Vi har lyckats kartlägga i stort sett hela hennes liv. Man kan till och med se på hennes skelett att hon ramlade i 70-årsåldern och bröt armen.


– Åkturen är något annat som gör oss unika. Först kan man gå omkring i en modern, interaktiv utställningsdel, och sedan kan man fortsätta med att åka till vikingatiden i vårt sagotåg!


Har ni några speciella evenemang eller aktiviteter som är aktuella just nu?


– Vi har märkt att HBO-serien ”Vikings” har skapat ett stort intresse för vikingatiden långt utanför Sveriges gränser. Många av våra besökare frågar om det man ser i TV-serien stämmer med hur det verkligen var på den tiden. Därför har vi anordnat guidade turer för att alla ska få svar på sina frågor. Vi berättar till exempel den riktiga historien bakom en del av seriens karaktärer.


– Vi tror också mycket på lärande genom erfarenhet, och det gäller alla sinnen. Därför har vi under helger och skollov riktiga vikingar som rör sig i museets lokaler. De lär ut hur hantverket såg ut under vikingatiden. Vi har också återkommande dramatiseringar och riktiga vikingaslag, de är både underhållande och informativa.


– I vår restaurang kan man prova RIKTIG mjöd. Vikingarna drack öl och en sorts läsk till maten under vardagar, men vid speciella tillfällen drack de mjöd. En vanlig missuppfattning är att mjöd påminner om öl, men det närmaste man kommer är nog honungsvin – och det är ju inte öl.


– I höst kommer vi dessutom att ha mjödprovning, för den nyfikne vikingen!


Text: Tony Manieri

Foto: The Viking Museum

Om annonser