Konstnärer öppnar sina ateljéer för årets konstrundor

En av årets kulturella höjdpunkter är snart här! Konstrundor runt om i landet bjuder in till spännande upplevelser tillsammans med konstnärer och konsthantverkare. I år är det fler än någonsin som arrangerar konstrundor, och här kommer ett axplock från det som har blivit en riktigt folklig kulturtradition i Sverige.

Torshälla Konstrunda
Den miljövänliga konstrundan i Torshälla invigs på påskafton! Hit kan du åka kollektivt och sedan se hela rundan till fots.
Här visas konst av ca 40 konstnärer runt om i Torshälla. I år fokuserar man särskilt på Åsa Brandt, glaskonstnär och Kent Wisti, prästen som skriver dagsvers i DN och målar fantastisk, berörande konst. Peter Trosell är också en mycket uppskattad lokal konstnär med vackert måleri.
I programbladet med karta visas var de olika konstnärerna finns och ute är det lätt att hitta mellan halmbalarna med skyltar, som visar var det finns något att se. Det är både måleri, grafik, textil och keramik samt glaskonst. Några visar upp sig i sina ateljéer, några i gallerier och Ebelingmuseet visar förstås upp sina samlingar samt en spännande utställning med Kent Iwemyr, målargeniet från Hallsta. Programbladet visar också var du kan äta under dagen och var du kan parkera.
Torshälla konstrunda på påskafton kan med fördel kombineras med till exempel ett besök på Kolbäcksådalens konstrunda som pågår hela påsken och visar en stor mängd konstnärer utspridda längs hela området från Kvicksund i söder till Virsbo i norr.
www.torshallakonstforening.se


Ljusstråk – en konstrunda genom Nora Bergslag
Ljusstråk firar 20 år! Den 5 och 6 september är det återigen dags för Ljusstråk, en kulturslinga genom Nora Bergslag som i år arrangeras för tjugonde gången!
Här tar hantverkare och konstnärer emot i öppna ateljéer. Njut av utställningar, ord och musik, ta en fika eller en bit mat på mysiga caféer och restauranger längs slingan och se ljusen glimma längs Norasjöns strand.
Redan en månad innan öppnar vår samlingsutställning i Bryggeriet där du kan Låta dig inspireras inför din runda i våra vackra bygder. Symbolen för Ljusstråk visar dig vägen till våra utställare och arrangemang. Varmt välkommen!
www.ljusstrak.se


Hylte Konst & Hantverksrunda
En hel långhelg med aktiviteter i kulturens tecken: öppna ateljéer, verkstäder och gallerier för visning, spännande möten med rik kultur i en fantastisk miljö.
Det finns mycket att upptäcka bland Hyltes kulturaktörer: Gamla hantverkstraditioner, slöjd, pyssel, keramik, virkat och stickat, betongkonst, textilkonst, smycken, måleri i en mängd olika tekniker, former och material.
Öppet fredag–måndag, 10–13 april. Alla deltagare håller öppet kl 11.00–17.00. Katalog över utställningar, konstnärer och hantverkare i Hylte kommun finns på hemsidan. Vernissage av samlingsutställningen på Forum Hyltebruk sker 9 april 17:00.
www.hyltekonstochhantverksrunda.se

Konst i Roslagen
För 22 året genomförs Konst i Roslagen med öppna ateljéer lördag och söndag den 3-4 oktober i Täby, Vallentuna och Österåker. Deltagande konstnärer, konsthantverkare och fotokonstnärer bjuder in till sina ateljéer. Samlingsutställningar finns i varje kommun och pågår under september-oktober i Täby på Karby Gård, i Vallentuna på Kulturhuset och i Österåker på Länsmansgården.
2019 medverkade 56 jurybedömda konstnärer och konsthantverkare.
www.konstiroslagen.se

SOS Konstrunda
Årets konstrunda infaller den 10-12 april. Den invigs med en vernissage på Åbrogården långfredag kl 11:00 där Mia Poppe & Niclas Strand bjuder på sång och musik. Efter det öppnas konstnärernas ateljéer upp och besökarna bjuds in att resa runt med bil ut på den sörmländska landsbygden. Några konstnärer finns även på gångavstånd i centrala Vingåker.
Öppettider Åbrogården, Vingåker: fredag-söndag 11-16
Öppettider ateljéer: långfredag 13-16, lördag-söndag 11-16
På hemsidan kan du hitta en karta till hela konstrundan och läsa mer om varje enskild medlem.
www.soskonst.se

Södra Vätterbygdens Konstrunda
Första helgen i september går Södra vätterbygdens konstrunda av stapeln. Konstrundan startades 2016 av en konstnärsgrupp i Jönköping. Jönköpingstrakten var en av de får ställen där det inte fanns någon konstrunda, så det var ett efterlängtat evenemang.
Första året ställde 95 konstnärer ut och åren därefter har man haft 120 utställare vilket gör konstrundan till en av Sveriges största.
Nytt för i år är att kulturskolans elever deltar i rundan. Man tog det beslutet för att stimulera intresset för konst hos ungdomar och ge dem möjlighet att visa upp sina alster för en stor publik.
Konstrundan är nu på sitt femte år och är numera ett etablerat och välkänt evenemang i trakten som lockar tusentals besökare varje år.
www.svkonstrunda.se

Konstrunda Midsommarkransen
Konstrundan, som hålls årligen i april och november, firade 20 års jubileum förra året. Midsommarkransen ligger strax utanför Stockholms tullar vid Liljeholmen, ett område som expanderade när telefonbolaget LM Ericson startade sin verksamhet i slutet av 1938 när LM-staden byggdes ut.
Våra kreatörer bor eller verkar här idag. Senaste konstrundan deltog 40 konstnärer, designers, konsthantverkare, grafiker m.fl som ställde ut i sina ateljéer, butiker och lokaler, vilket bidrog till att 800 besökare gick runt på 21 olika ”stationer” med tips-frågor och möjlighet till konstpris.
Vårens Konstrunda äger rum den 25 -26 april mellan kl 12-16. Karta med deltagarlista finns på Tellus Bio, Vattenledningsvägen 46.
www.kransenrunt.se

Konstrundan i Majorna
Konstrundan i Majorna växer. Med över 5000 besökare 2019 är den Göteborgs största konstrunda. Som återkommande tradition under våren, är vi glada att få synliggöra kreativiteten som finns i Majorna, både för de boende i området men också för andra i Göteborg och runtom i Sverige.
-Tack vare att strömmen av besökare ständigt växer får vi bekräftat att intresset för konst är stort och att besökare och konstnärer har stort utbyte av varandra, säger Steve Bettman, styrelseordförande för Konstrundan i Majorna. På plats i ateljéerna kan du ta del av konstnärernas arbetsprocess på nära håll. Något som kan vara svårt att få inblick i annars.
I samlingsutställningen som traditionsenligt äger rum i den stora Katedralen på Röda Sten Konsthall visas verk av drygt 80 deltagande professionella konstnärer och konsthantverkare. Allt från måleri, textil, skulptur och glas till keramik och smyckeskonst. Från konsthallen avgår bussar och guidade turer till ateljéerna som är belägna runt om i området. Konstrundan är, och har alltid varit, en fantastisk och inspirerande mötesplats för såväl konstnärer som besökare.
Öppet fredag 17/4 15–19, lördag 18/4 12–17, söndag 19/4 12–17.
www.kimgbg.se

Nyköpings Konstrunda
Förening i Konst presenterar konstrundan 2020. Öppet hus 16-17 maj 11.00-16.00. Vernissage på NK-Villan med årets utställare 25 april 12.00-15.00. Utställningen pågår till och med 9 maj.
Information om utställare finns på hemsidan. Karta hämtas på Nyköpings turistbyrå samt på NK-villan.
www.foreningikonst.se

Konstrundan Sydvästra Skåne
Öppet alla påskdagarna 10-13 april samt helgen 18-19 april kl.10 – 18. Vernissage Långfredagen kl.10-18. Se hemsidan för utställningsadresser samt vilka konstnärer som deltar under endast själva påskhelgen eller hela utställningsperioden. Vardagsöppet i veckan efter överenskommelse med respektive konstnär.
Samlingsutställning blir på Naturgården. Tryckt karta finns på Naturgården, hos respektive konstnär samt på de vanligaste mötesplatserna i Malmö och på Söderslätt.
Håll utkik efter den röd/vita symbolen när du ska besöka konstnärer på deras respektive adresser.
www.ksvkonst.se
www.naturgarden.nu

Konstrundan i Avesta
Varje år från långfredagen till annandag påsk öppnar ett femtontal yrkesverksamma konstnärer sina ateljéer för allmänheten runt Avesta och Folkarebygden. Måleri, akvarell, teckning, skulptur, foto med mera ställs ut till försäljning. Flera gästutställare är yngre, vilket innebär spridning av publik, något som också berikar besöksstatistiken och är bra för framtiden.
www.konstrundan-avesta.se

Konst på väg
Sedan 1996 och lockar den årliga konstrundan Konst på väg tusentals besökare till Norduppland. Det är ett unikt tillfälle för dig som besökare att möta konstnärer och konsthantverkare i deras ateljéer och utställningslokaler samtidigt som du kan besöka populära historiska besöksmål som t.ex. Lövstabruk och Örbyhus slott. I konstrundan deltar både yrkesutövande konstnärer och utställare som genomgått en jurybedömning. Dessa har i sin tur bjudit in gästutställare.
Konst på väg arrangeras av Tierps kommun i samarbete med studieförbundet NBV och utställarna.
www.kpv.nu

Konstrundan i Blekinge
Konstrundan Blekinge 2020 kommer att gå av stapeln den 16 – 17 maj! Ateljéerna hålls öppna mellan kl. 10 – 17.
På Kulturcentrum i centrala Ronneby visas en samlingsutställning 9 – 24 maj med verk av samtliga konstnärer.
Vernissage för samlingsutställningen är den 9 maj kl. 13.00.
Under konstrundan har Kulturcentrum öppet: 16-17 maj kl. 11-16. Övriga dagar hålls öppet enligt Kulturcentrums vanliga öppettider.
www.konstrundaniblekinge.se

Vårrundan Kinnekulle
Rundan hålls den 2-3 maj 2020. Rundan i Götene kommun är lite speciell. Det är inte i första hand en runda hos konstnärers öppna ateljeer, utan en runda mellan ett stort antal verksamheter som sysslar med konst och allt möjligt annat som kan vara av intresse för turister. Och det är dessutom inte bara en vårrunda utan nu även en höstrunda i september.
På hemsidan finns en lista där allt från campingplatser till blomsteraffärer och kyrkor listas. Det finns dock en samlingsutställning i Österplana, mellan Götene och själva Kinnekulle.
www.motesplatskinnekulle.se

Konst- och kulturrundan i Kolbäcksådalen
På Åsby Hotell precis vid Skantzsjön i Hallstahammar kan du njuta av Konst- & Kulturrundans samlingsutställning, med olika verk från flera konstutställare.
Inne på hotellets restaurang serveras även en påskbuffé med ett stort utbud av både kalla och varma rätter. Konstutställningen arrangeras av Konst- & Kulturrundan för nionde året i rad den 10-12 april, Rundan hålls under påskhelgen.
Rundan omfattar: Surahammar, Ramnäs, Virsbo, Hallstahammar, Kolbäck, Strömsholm, Dingtuna, Kvicksund.
www.konstokultur.se

Falbygdens Mat & Kultur
När våren är i antågande, när de första tranorna gästar Hornborgasjön, då vaknar den kreativa kraften på Falbygden. Det är nu som konstnärer öppnar sina ateljeer, ladugårdscafeer, landsbygdsrestauranger, naturum och andra slår upp portarna för att vara med på Konstrundan Påsk.
Konstrundan Påsk har 40 utställningsplatser i Falköping, på Falbygden och Hornborgsjöområdet. Här är kombinationen lokal kultur och lokal mat och naturupplevelse en självklarhet och en drivkraft för kreativitet och skaparlust.
www.matokultur.se

Konstrundor runtom i landet!
Sollentuna Konstronda
www.sollentunakonstronda.se
Konstrundan – Norra Ölands Konstnärsgille
www.olandkonst.se
Konstvandring i Dalsland
www.konstvandring.nu
Konstrundan Syd
www.konstrundansyd.com
SKHF Skurupbygdens konst och hantverk
www.skhf.se
Konst runt Omberg
www.omkultur.se
Åtvidabergs Konstrunda
www.atvidskonst.se
Vadstena Konstrunda
www.vadstenakonstrunda.se
Norra Vätterns Bild och Formkonstnärers Konstrunda
www.nvbof.se
Konst i Höstrusk
www.perjosefsson.se
Nordvästra Skånes Konstnärsförening (NVSK)
www.konstrundan.se
Konstvandring i Södra Bohuslän
www.konstvandringen.se
ÖSKG Östra Skånes konstnärsgrupp
www.oskg.se
Kvirr – Konstvandring i Ranrike
www.kvirr.se
Konst runt Siljan
www.konstruntsiljan.se
Konstrundan Östra Göteborg
www.goteborg.se
Konstrundan Halland
www.konstlivhalland.se
Konstrundan i Norrbotten
www.k-i-n.se
Konst och Hantverksrundan i Markarydsbygden
www.konst-och-hantverksrundan.se
Gräsö Konstrunda
www.grasokonstrunda.se
Konstrundan i Karlstad
www.konstrundankarlstad.se
Konstrikets Konstrunda
www.konstriket.se
Nordingrå Konstrunda
www.nordingrakonstrunda.se
Mjölby Konstrunda
www.mjolbykonstrunda.se
Gnesta Konstrunda
www.gnestakonstrunda.com

Om annonser