Konstfack

Med en historia som sträcker sig ända tillbaka till 1844 är Konstfack verkligen en anrik konstskola. 2019 hade Konstfack 175-års-jubileum! Här utbildas morgondagens konstnärer, designers, inredningsarkitekter, bildlärare och konsthantverkare inom en rad olika material. Bara inom designyrket finns en rad olika områden, allt från produkt- och möbel- till tjänste- och grafisk design. Oavsett inriktning är en utbildning på Konstfack en solid grund att stå på, som man kan utvecklas vidare från. Och bland Konstfacks alumner finns också andra kreativa yrken representerade: allt från skådespelare och filmregissörer till spelutvecklare och modeskapare. Varje år deltar cirka 900 studenter i kandidat-, master- och doktorandprogram, lärarutbildning och fristående kurser och vid ett besök på skolan märker du tydligt den höga energinivån och den kreativa stämningen.

Konstfack ligger idag vid Telefonplan strax söder om Stockholms innerstad, i LM Ericssons gamla kulturmärkta funkislokaler, som har omvandlats från industrilokaler till 20 300 kvadratmeter konstnärlig högskola. Här sjuder kreativiteten. Redan i entrén möts du av Vita havet, som ständigt ändrar utseende efter utställningar och projekt. De två höjdpunkterna under Konstfack-året är dels Julmarknaden, där hugade julklappsspekulanter kan hitta kreativa, och i många fall unika, konstföremål att ge bort, och dels Vårutställningen, där det senaste inom konst, design och konsthantverk visas upp. Nyutexaminerade kandidat- och masterstudenter, konstnärer, designers, konsthantverkare och bildpedagoger visar där upp sina examensverk. Vårutställningen brukar locka ungefär 12 000 besökare varje år och 2020 äger den rum 14-24 maj. Mellan julmarknad och vårutställning är det också öppet hus i januari varje år, med programpresentationer och studentutställningar för gymnasieskolor, förberedande skolor och andra som är nyfikna på att studera på Konstfack.

Vad är det som gör Konstfack så speciellt?
– Många av studenterna kommer från andra delar av världen, liksom våra lärare. Internationaliseringen bidrar till kunskapsutbyte och ökar förståelsen mellan länder, kulturer och religioner. Dessutom förbereder det dig som student för världen som framtida arena och arbetsplats. Vi har sannolikt också de bästa, mest välutrustade verkstäderna i Europa.

– Här finns datasalar, trä- och metallverkstäder, screentryck, vävsal, textiltryck, färgverkstad, grafisk verkstad, foto- och tv-studio, glashytta, keramikverkstad och ateljéer för skulptur och måleri. I Konstfacks verkstäder är det som att allt är möjligt!

Text: Redaktionen
Foto: Gustav Karlsson Frost

Om annonser