John Kluge

John Kluge – ”The Artistic Tenor” är kritikerrosad för sin finstämda tenorröst och starka scennärvaro. Kluge har turnerat flitigt i Sverige och USA. På senare tid har John börjat måla abstrakt konst i akvarell och fått ett stort internationellt genombrott – allt i kombination med sin musik. 1993 startade Kluge konceptet ”Änglaljus” som har blivit en svensk folkkär konserttradition.

Turnén ”Änglaljus” med John Kluge har blivit en återkommande jultradition runt om i hela landet. Konserterna har blivit allt populärare och har vuxit sig större och större från år till år. I år är det alltså den 26:e i ordningen. Den här gången har John Kluge bjudit in några av våra mest folkkära artister; Linda Lampenius, Py Bäckman och Sofia Källgren och Carina E Nilsson på piano. Tillsammans med lokala körer runt om i landet bjuder de in till en underbar konsert för alla sinnen med glädje och härlig stämning. Turnépremiär den 22 november i Borås och totalt gästar ”Änglaljus” 19 orter från Malmö i söder till Piteå i norr.

Vad tror du är den främsta anledningen till att Änglaljus har blivit en återkommande julsuccé runtom i landet?
– Det första jag kommer att tänka på är tradition. Det är så viktigt att vi vårdar våra traditioner, och julen är kanske den största av dem alla. Väldigt många kommer tillbaka och ser julkonserten från år till år, och det har väldigt mycket att göra med att man uppskattar mötet med jultraditionerna så mycket. Man får landa i sig själv under några timmar och bli uppfylld av den härliga stämningen och värmen som kringgärdar Änglaljus, berättar John Kluge.
– Sedan handlar det naturligtvis mycket om musiken och sångerna. Vi väljer medvetet musik som är starkt förknippad med julen, så ingen kommer att bli besviken eller sakna någon av favoriterna.

Då kan man med andra ord se fram emot att få höra O Helga Natt?
– Ja, absolut. För oss som står på scenen handlar det uteslutande om att förmedla så mycket värme, julstämning och kärlek som möjligt, och det avspeglar sig naturligtvis i låtvalet också. Många kommer för att få höra just O Helga Natt. Det är ju en riktig tenorlåt, och i och med det så vilar ett stort ansvar på mina axlar – och det är något som jag vårdar väldigt ömt.
– Många människor är idag väldigt uppfyllda av en vardag med jobb och stress och en massa saker man måste göra. Änglaljus är en paus i det. En stund att landa i sig själv och bara låta sig uppfyllas av alla de varma känslor som julen handlar om.
– Dessutom har det alltid varit viktigt att Änglaljus har något för alla, att hela publiken kan känna att det finns något för just dem. Det blir liksom en godispåse på scenen med olika artister och olika uttryck. Det är också viktigt med utsmyckningen i kyrkan, att det finns marschaller utanför och att det bjuds på pepparkakor precis vid entrén.
– Allt sammantaget handlar det om att bjuda på en så allomfattande känsla av julens traditioner så att publiken kan gå hem efteråt med en skön känsla i kroppen.
Årets uppställning är ju en spännande mix av kända artister.
– Ja, verkligen. Flera av mina gäster har varit med tidigare, och det är väldigt roligt att de har möjlighet att medverka igen. För mig handlar det väldigt mycket om text och musik i symbios, och att det finns en bra bredd på utbudet. Py Bäckman är för mig en av landets allra främsta låttextförfattare.
– Linda Lampenius är ju en internationellt etablerad artist, som på flera sätt sjunger genom sin fiol och bidrar till en annan dimension i konserten. Sofia Källgren har en fantastiskt vacker röst, som är underbar att höra i ett sådant här sammanhang. Och till detta har vi Carina E Nilssons känsliga och lyhörda piano-
spel, som kompletterar framträdandena på ett fantastiskt sätt.

LOKALA KÖRER
– Vi genomför ju konserterna med hjälp av lokala körer. Det är en fantastisk förmån att få möta så många glada och skickliga körsångare runt om i landet, som i allra högsta grad bidrar till att förhöja stämningen under konserterna. I Göteborg gör vi dessutom en speciell satsning och har en 45-manna symfoniorkester med oss på scenen.

Hur repeterar ni med de lokala körerna? Det känns som ett ganska svårkontrollerat upplägg.
– Det kan man tycka, men det har visat sig fungera mycket väl. Vi skickar noter och instruktioner till körerna runt om i landet, och sedan kommunicerar de med min musikaliska ledning under förberedelserna. Sedan träffas vi en timme innan konsert och finslipar detaljer i repetitionerna, och sedan kör vi.
– Många gånger är det stor utmaning för de lokala körerna, att få möjlighet att delta i en konsert av det här slaget. De gör sitt allra yttersta för att hjälpa till och sprida julstämning.
– En stor del av Änglaljus är just det att vi vågar lita på varandra och att det finns en trygghet i vår övertygelse om att det kommer att bli en underbar upplevelse, avslutar John Kluge.

Text: Tony Manieri

Om annonser