Jamtli Sveriges Julmuseum

Från första advent och fram till och med trettonhelgen fylls hela Jamtli i Östersund av jul och julaktiviteter. Det är julkortsutställning, julspår i museet, julmarknad i dagarna tre, julvandringar, julföreläsningar, nyårsmottagning, bockmasktillverkning, kulturhistorisk julkalender och mycket mer.

Juldofterna löser av varandra i Jamtli Kafé med pepparkakor, lussebullar och glögg. Jamtli Butik fylls med varor som lockar både stora och små. Ur högtalarna hörs julmusik och om du bara stannar upp för ett ögonblick, sluter ögonen och andas, kanske du känner det där pirret i magen som avslöjar att det är något magiskt i luften. Det går inte att sätta fingret på vad det är, men Jamtli sprider en varm känsla och lockar hela familjen till att göra ett besök.
Sveriges Julmuseum kräver en gedigen kalender och det erbjuder Jamtli. Det är många små guldkorn som tillsammans bidrar till det fängslande med julen, men där finns även en starkt lysande diamant: Julmarknad på Jamtli. I över 30 år har marknaden troget kommit tillbaka och den infaller alltid helgen andra advent. Julmarknad på Jamtli är med sina drygt 200 utställare en av Sveriges största, och enligt besökarna en av de bästa.
Men vad gör då Julmarknad på Jamtli till en diamant? Jo, tänk dig att du kliver in i en annan värld, nästan som en sagovärld med ett skimmer över sig. Julmarknaden samlar alla intryck och som besökare får du använda alla dina sinnen. Se de glittrande ljusen, damer i långa ullkjolar och kappor. Herrar i långa rockar och pälsmössor. Känn doften av brända mandlar, julkryddor och lokalproducerad mat. Hör hästarnas taktfasta hovklapper, steg som knarrar mot snön, visslan från ett ånglok och sångkörer som avlöser varandra. Smaka på osten, det rökta köttet och julkakorna. Känn på de tovade ullvantarna, texturen på de gjutna faten eller klappa julbocken, han är inte farlig!
Det är ett myller av människor och det finns något för alla! Plötsligt kommer tomten åkandes bakom en av alla hästarna. Han är på väg till Lillhärdalsgården för att ta emot barn och deras önskelistor. På Näsgården förbereds julen så som det gjordes 1895, stig in och låt husmor berätta vad det är hon har i sina grytor. Smaka på dopp i grytan, leverpastej eller för den riktigt modige, grisfötter. Allt tillagat av husmor själv.
Hos marknadsutställarna hittar du den perfekta julklappen, både till dig själv och till någon annan. Allt hantverk som säljs är tillverkat av utställarna själva och bland marknadsbodarna kan du hitta närmast allt du kan tänka dig: mat, julpynt och prydnader, mössor, vantar, smycken, ostar, kakor, matbröd, choklad, korgar, godis och mycket annat. Både det du behöver, inte behöver men ändå vill ha, och det du inte visste att du behöver. Du kan både klämma, känna, dofta, smaka, uppleva och köpa med dig ett stycke kulturhistoria i julform.
Utöver allt detta kan du dessutom rösta fram finast klädda julgran, det bästa pepparkakshuset, åka karusell och baka egna pepparkakor.
Hela perioden med Sveriges Julmuseum är som upplagd för familjemys och en sak kan vi lova, det är på Jamtli du får den rätta julkänslan!

Text: Jenny Olsson
Foto: Erik Westberg

Om annonser