Ta tåget till äventyret

Tåget som miljövänligt semesteralternativ är hetare än på länge. Inlandsbanan erbjuder inte bara fantastiska scenerier med vilda djur utan också en lång rad enastående sevärdheter. En resa med Inlandsbanan är ett äventyr för livet. Välkommen ombord!

”Att resa med Inlandsbanan är verkligen en helt unik upplevelse. Medan andra tåg oftast stannar mitt i städer, så släpper vi av dig mitt i ett äventyr. Du kan välja att cykla längs slingrande skogs-stigar, slå upp tältet under midnattssolen, koka kaffe över öppen eld, fiska i kristallklara älvar och möta älg och ren i deras naturliga miljö. Kanske till och med björn!”
Elena Jönsson, chef Destination Inlandsbanan AB

Inlandsbanan sträcker sig 130 mil mellan Kristinehamn i söder och Gällivare i norr. Det är en fantastisk resa i Sveriges inland, där glittrande sjöar, porlande bäckar, stolta tallar och exotiska djur är en stor del av upplevelsen. Sverigemagasinet träffar Elena Jönsson, chef Destination Inlandsbanan AB för ett samtal om denna hundraåriga kulturskatt.

Man strävar ofta efter att komma så långt hemifrån som möjligt för att få nya upplevelser. Men fler borde kanske stanna i Sverige och boka en resa med Inlandsbanan?
– Det tycker jag absolut. Du får se en fantastiskt vacker del av Sverige samtidigt som du reser genom en mycket speciell del av landet. Här finns stillhet, tystnad, magiska vyer, frisk luft och midnattssol. Här finns äventyr, vandrings- och cykelleder, fantastiska fiskevatten och ett rikt djurliv. Man kan delta i någon av de många festivaler som årligen arrangeras utefter banan och ta del av det rika kulturlivet och samernas historia. Hoppa på en av fjällbussarna och ta sig längre uppåt fjällkedjan. Eller bara koppla av och njut av skådespelet utanför tågfönstret ackompanjerat av det rogivande dunket från rälsen.
– På en del av våra resor passerar tåget dessutom polcirkeln, vilket för många är en dröm att få uppleva, berättar Elena Jönsson, och fortsätter:
– Det finns fikaförsäljning ombord, men en stor del av nöjet av att resa med inlandsbanan är att stanna och uppleva det lokala. Äta lokal mat, träffa lokalbefolkningen och få en närbild av Norrland. Man kan välja att övernatta på olika platser under resan och hoppa på nästa tåg som avgår dagen efter, beroende på hur man vill lägga upp sin resa.
– Då kan man bo på allt från fyrstjärniga hotell till eget tält. Många väljer att stanna för att titta på lokalt konsthantverk eller gå på museum. Andra ser fram emot att fiska i en norrlandsälv eller bara vandra och uppleva naturen och djurlivet på nära håll. Det finns så oerhört mycket att upptäcka längs resan.

Det måste också vara en speciell känsla att åka tåg på en enkelspårig järnväg, nästan som tågresor var förr i tiden.
– Verkligen! På Inlandsbanan är vi stolta över banans historiska betydelse samtidigt som vi tar ansvar att förvalta och utveckla den. Det ger oss möjligheter att lägga upp resorna utifrån våra egna önskemål. Det ger även en unik flexibilitet, och bidrar till att öka känslan av att det är speciellt att resa med Inlandsbanan.
– Man kan säga att resan är det stora och målet kommer i andra hand. Vi är på många sätt motsatsen till en transportör som kör mellan punkt A och B så snabbt som möjligt.
– Vi kör naturligtvis också efter en tidtabell, men det händer till exempel ofta att lokföraren måste stanna till för att det går renar på spåret. Då får vi snällt vänta tills de kliver av igen, och det kan ta en stund. Men det brukar oftast upplevas som ett spännande inslag av våra resenärer. Det är något som bidrar till charmen med att resa med oss.
– Dessutom har vi våra trevliga och pålästa tågvärdar som guidar och berättar om kulturen och naturen man passerar genom. De har också en hel rad av bra tips på saker man kan uppleva längs vägen.

Och man kan hoppa av tåget för ett eget litet äventyr och sedan hoppa på igen?
– Ja, det stämmer! Vi har speciella tågluffarkort under sommartid, som räcker i fjorton dagar. Då kan man hoppa av och kliva på precis som man vill. Många väljer att göra det om man till exempel är fiskeintresserad, eftersom vi passerar några av Sveriges bästa fiskevatten.
– Man kan resa med oss på tre sätt; antingen väljer man en biljett mellan två resmål, köper ett av våra tågluffarkort eller så väljer man något av våra många resepaket, där man i sin tur kan välja om det är vildmark, lokal mat eller några speciella kulturupplevelser man är ute efter. Så det finns något för alla!

Vad finns det för speciella upplevelser längs vägen?
– Nu under vintertid är det Snötåget som är mest populärt. Vi kör till Mora, och från Röjan finns transfer med buss till snöparadisen i Vemdalsfjällen. Så oavsett om man vill åka längdskidor eller utför, så finns det möjligheter att uppleva riktig vinter!
– Sedan har vi Jokkmokks Marknad i februari, som också är väldigt populärt. I det paketet ingår både mat och boende. Man kan också resa till Jukkasjärvi och besöka det världsberömda ishotellet. Det är verkligen en fantastiskt fin vinterresa. Då passerar vi dessutom polcirkeln, vilket också är en speciell känsla. Har man tur kan man också få se norrsken under resan.
– Under sommartid har vi sedan vårt kanske mest populära paket, där man kan kombinera Inlandsbanan med Hurtigruten. Då får man en underbar kombination av svenska fjäll och norska fjordar. Det är verkligen en naturupplevelse som slår det allra mesta. Man kan så att säga andas in krispigt klar fjälluft och saltstänkt havsbris på samma resa! Och naturligtvis är det många som ser fram emot att få uppleva midnattssolen under sommarmånaderna, vilket också är en mycket speciell upplevelse!
– En annan unik upplevelse är förra årets uppstickare Taste of Lapland, där man får prova på lokal mat och samiska traditioner på riktigt nära håll. En fantastisk resa med smaker och upplevelser från en del av Sverige som inte liknar någon annan.
– Sedan har vi ett samarbete med Järnvägsmuseum, där vi kör Vildmarkståget mellan Stockholm och Abisko, en fantastisk resa med slutstation Kiruna. Då kör vi Järnvägsmuseets historiska tåg på vår bana, en sak som vi verkligen är stolta över.

Dessutom har Inlandsbanan satsat mycket på hållbart resande?
– Tåg är ju i sig ett hållbart resande, och dessutom har vi tagit fler steg för att ytterligare minska klimatavtrycket. Från och med i år så tankar vi tågen med fossilfritt bränsle, HVO, vilket vi är väldigt glada och stolta över.

Hur ser framtiden ut för Inlandsbanan?
– Våra resor ökade med över 20 procent förra sommaren, och vi har goda förhoppningar om att ökningen kommer att hålla i sig även i år. Det finns ett ökande intresse för att upptäcka Sverige, och det tycker vi naturligtvis är väldigt roligt! avslutar Elena Jönsson.

Text: Tony Manieri
Foto: Ulrica Dahlqvist

Om annonser