Ett hus fullt av upplevelser

Publicerad 30 juli 2020


I hjärtat av Norrköpings Industrilandskap, i den ikoniska fabriksbyggnaden Strykjärnet, ligger Arbetets museum. På våra sju våningsplan finns massor att upptäcka för stora som små. I sommar bjuder de på både nya utställningar och... Läs mer


Om våra annonser

pureness
pressmeddelande.org
annons_GVIK
15 08 annons 242x66 mitti

Sancta Birgitta Klostermuseum

Publicerad 30 juli 2020


I Vadstena känner du vibrationer av historien nästan vart än du går. Nära Vätterns strand i den norra änden av staden hittar du en plats med mäktiga spår av flydda tider: Sancta Birgitta Klostermuseum. Museet är inrymt i Folkungaättens palats, ett slags historiskt kinderägg med både kungapalats, kloster och krigsmanshus i ett.

 

Själva byggnaden uppfördes i mitten av 1200-talet av Birger jarl och hans son kung Valdemar som... Läs mer

Konstnärer öppnar upp för konstrundor

Publicerad 28 juli 2020


Konstrundor runt om i landet bjuder in till spännande upplevelser tillsammans med konstnärer och konsthantverkare. Här kommer ett axplock från det som har blivit

en populär folkfestlig kulturtradition i Sverige... Läs mer

Falbygdens Mat & Kultur

Publicerad 24 juli 2020


Den ekonomiska föreningen Falbygdens Mat & Kultur bildades 2001 efter ett lyckat första genomförande av Mekelsmäss – Skördefest på Falbygden år 2000. Sista helgen i september kan man uppleva en härlig blandning av konst och lokalt producerad mat för tjugonde året.

 

Falbygden är känt för många saker, inte minst tranor. Hornborgasjön lockar varje vår mängder av fågelintresserade som kommer för att beskåda den ...Läs mer


Om våra annonser

pureness
pressmeddelande.org
annons_GVIK
15 08 annons 242x66 mitti

Göteborg Stadsmuseum blickar tillbaka

Publicerad 21 juli 2020


Under 1960- och 70-talet tog en banbrytande och radikal scenkonstgeneration plats i rampljuset. De krossade traditioner, utmanade konventioner och förändrade spelreglerna för all framtida scenkonst. I utställningen Frispel på Göteborgs stadsmuseum visas föremål ur museets samlingar som aldrig tidigare ställts ut, både från Göteborgs institutionsteatrar och fria grupper. Här presenteras välkända namn som... Läs mer

Fjärdhundraland - 5 utflykstips

Publicerad 16 juli 2020


Gårdsbutiker, mathantverk, kaféer och vacker natur, nära storstäderna. Fjärdhundraland är området som fick Stora Turismpriset 2019 och som bjuder in till det outforskade landsbygdsområdet mellan Stockholm, Uppsala, Västerås och Enköping. Fjärdhundraland är känt för ... Läs mer

Roadtrip till de sörmländska slotten

Publicerad 14 juli 2020


Slotten som tronar på den sörmländska landsbygden bjuder på historia, matupplevelser, visningar och aktiviteter för både små och stora. Här hittar du nio av dom, väl värda att besöka. Tack vare korta avstånd passar det perfekt om du är sugen på en längre utflykt med flera slottsbesök på en och samma dag.

Vi har packat picknick-korgen, filten och paraplyet för... Läs mer


Om våra annonser

pureness
pressmeddelande.org
annons_GVIK
15 08 annons 242x66 mitti

Körsbärsgården

Publicerad 10 juli 2020


”En större konsthall har glidit upp mot Storsudrets havshorisont. Utan att vi egentligen förstått hur det gått till. Och nu ligger skeppet för ankar där . . . En vit skapelse som utan att förhäva sig lyckas flyta på heden, foga in sig i gotländsk byggnadstradition och mäta sig med världen utanför.” (Ingela Lind)

 

I Sundre på Gotlands sydspets ligger Körsbärsgården. Här har Marita och Jon Jonsson låtit bygga Konsthall, Skulpturgalleri och Paviljonger omgivna av en Skulpturpark som öppnar sig mot den omgivande naturen och havet. Här visas svensk och internationell samtidskonst. I Skulpturparken, som är under uppbyggnad genom dess vänförening finns idag fyrtiotalet permanenta verk.

Konsthallen brukar kallas Gotlands Louisiana och rymmer 750 kvadrameter utställningar och en stor skulpturpark mot havet i söder. I år visas en installation av glasblåsaren Jennie Olofsson och fotograf Kalle Melander Svart Skog,  En temautställning med kvinnliga konstnärer Eurydikes systrar, med bland andra Klara Kristalova och Cajsa von Zeipel, en retrospektiv utställning om Björn Erling Evensen, keramik av Per Hammarström, ett urval stora krukor av Eva-Marie Kothe samt en utvald elev från Konstfacks avgångsutställning.

I den permanenta samlingen återfinns verk av Maria Miesenberger, Cajsa von Zeipel, Fredrik Wretman, Lars Olof Loeld, Eva Lange, SIMKA, Dan Wolgers, Klara Kristalova, Anna Bjerger, Shiro Tsujimura, Sadaharu Horio och Evensen.

Körsbärsgården är en plats för samtidskonst, arkitektur, litteratur, musik, och dans som utmanar vaneseendet och får besökarna att stanna upp, reflektera och dela sina insikter med andra. En plats i samklang med naturen och med hållbarhet som grundidé. Barnens Konstskola, tio sommarkurser för små och stora barn pågår med pedagog, utställande konstnärer och forskare och kretsar i år kring hållbart liv.

Särskild gäst i sommar är Mattias Käll med sin lilla utställning om matsvinn, So sad to see you go – allt jag slängde under ett år.  En ny paviljong visar engelske Street Art-konstnären Pure Evil.

Foto: Körsbärsgården.  Text: Redaktionen.

Stockholms auktoriserade guider

Publicerad 8 juli 2020


De är ovärderliga för hela besöksnäringen och ser till att besökarens tid i Stockholm blir fylld av just det som de själva önskar. Turistguiderna levandegör historien mellan de två vattnen Östersjön och Mälaren, från dåtid till nutid.

Många av besökarna i Stockholm vet exakt vad de vill se, andra vill... Läs mer

Foto: Christer Harrysson. Text: Redaktionen

Förläng familjeäventyret i Skånes Djurpark

Publicerad 7 juli 2020


I Camp Oak övernattningspaket ingår två dagar i parken, middag med grillad hamburgare, frukost samt unika djurmatningar och upplevelser utanför parkens öppettider. Se en sida av parken du aldrig förr sett, efter att andra gäster gått hem för dagen.

 

Vackert inbäddad i frodig bokskog ligger Camp Oak, Skånes Djurparks tältby. Här kan familjer komma nära naturen och uppleva en unik och bekväm campingupplevelse utöver det vanliga. I parken väntar familjevänliga upplevelser, lekplatser och hinderbanor, ett stort Fåret Shaun-land med traktorbana och mycket mer. Den som väljer att övernatta i Camp Oak får dessutom ta del av guidade djurmatningar i skymning och gryning, matlagning under bar himmel och en natt mitt i den skånska naturen.

Efter en dag fylld av roliga upplevelser i den stora parken väntar nästa äventyr: nu kan hela familjen sova över i Camp Oak, tältbyn mitt i djurparkens vackra skogar. I eget uppvärmt tält utrustat med el och tjocka bäddmadrasser sover Camp Oaks gäster gott efter en heldag i friska luften. I Skånes Djurpark finns massor av roliga aktiviteter för hela familjen, stora som små. Kör traktor i Fåret Shaun Land och hälsa på favoritkaraktärerna från filmen, lek loss i fina lekområden och hinderbanor, lär känna de nordiska djuren och ta dig upp bland trädtopparna på svajande hängbroar. Varma sommardagar svalkar du dig i vattenleken eller tar en tur nerför vattenrutschkanan. Alla aktiviteter och områden ingår i entrén. 

Ett minne för livet för hela familjen!


Om våra annonser

pureness
pressmeddelande.org
annons_GVIK
15 08 annons 242x66 mitti

Besök ett kungarike i höst

Foto: Miniature Kingdom. Text: Marie Tillman

Publicerad 2 juli 2020


Miniature Kingdom i Kungsör expanderar under sommaren för att åter öppna i augusti. Just nu sliter rallarna med att lägga räls och bygga hus i och kring Örebro och vidare söderut. Fem personer bygger en modelljärnväg i skala 1:87 med inspiration från platser i Sverige.

Anläggningen är idag ca 170m2 och innehåller delar av Bodens fästning ner till Kungsör. Tåg, lastbilar och bussar rullar genom miniatyr Sverige. På färden passerar de genom Norrland, Stockholm och Västerås.

Den delen som först stod färdig är Norrland, 50 m2 stor och innehåller Åreskutan, Lapporten, Malmbanan och Dalhalla för att nämna några kända namn. Du hittar även en del av Europaväg 4 med Högakustenbron. Ytterligare 120m2 börjar bli färdigt, där Stockholm och Västmanland ryms. I Stockholm hittar du byggnader som Stadshuset, Kaknästornet och Globen. I Västerås finns Anundshög och gamla Ångkraftverket med Kokpunkten, Domkyrkan och Skrapan.

Sätt av gott om tid för besöket eftersom det kan vara mycket trafik på spåren. Det är totalt 25 tågset som rullar på anläggningen.

Hilma af Klint, De tio största, nummer 3, Inglingaåldern, 1907.  Foto: Hilma af Klints VERK. Text: Redaktionen

Hilma af Klint på Moderna Museet i Malmö

Publicerad 30 juni 2020


Årets i särklass största satsning på Moderna Museet Malmö är äntligen här: ’Hilma af Klint - Konstnär, forskare, medium’. Det är en omfattande presentation av konstnärens arbete i en utställning som med cirka 230 verk tar hela museibyggnaden i anspråk.

Hilma af Klint (1862-1944) var en konstnär som tillät sig själv att ha ett större perspektiv på tillvaron och som ville öppna upp nya vyer mot verkligheten. Hennes gärning som pionjär inom den abstrakta konsten har lyfts fram, men med utställningen vill Moderna Museet Malmö nu ge nya insikter i Hilma af Klints systematiska forskande och gränsöverskridande arbetssätt.

Hela Moderna Museet Malmö har förvandlats till Hilma af Klints tempel. Utställningen sträcker sig över konstnärens hela karriär och urvalet undersöker konstnärens forskning om naturen och hur den synliga och osynliga världen är sammankopplade. Konstnärens egna reflektioner över sitt skapande och dess olika metoder berörs också i denna omfattande utställning.

Tyngdpunkten ligger på ’Målningar till templet’ (1906-1915) som konstnären själv ansåg som sitt viktigaste verk. Bland annat visas hela den magnifika serien ’De tio största’ från 1907.

I samband med utställningen har en omfattande och rikt illustrerad katalog producerats. Utställningskatalogen ges ut i två utgåvor, en på svenska och en på engelska. ’Hilma af Klint – Konstnär, forskare, medium’ visas på Moderna Museet Malmö fram till 27 september.

Foto: Nelly Hercberg. Text: Maria Bohlin.

Carl Johan De Geers på Kulturen i Lund

Publicerad 24 juni 2020


Carl Johan De Geer (född 1938) har länge varit en framträdande gestalt i det svenska kulturlivet. Han har verkat som bildkonstnär, formgivare, filmare, fotograf, scenograf och författare, men från början var det textilformgivare han ville bli.  I sommar visas utställningen ”Carl Johan De Geer – Den stora  missuppfattningen” på Kulturen i Lund.

På 1960-talet började De Geer trycka stormönstrade expressiva tyger i starka och kontrastrika färgkombinationer. Det var en revolt mot tidens brunmurrigt diskreta ideal och uppväxtens estetiska värderingar.

– Det hör ihop med en idé vi hade då: att det gick att skapa en ny och bättre värld utan krig med hjälp av mönster, starka färger och musik. En missuppfattning, säger han.

Tyger och mönsterskisser visas tillsammans med De Geers fotografier från samma tidsperiod. Här visas också filmer där Carl Johan De Geer berättar om sin inspiration och produktion.

Utställningen är producerad av Bildmuseet i Umeå. Den visas på Kulturen i Lund t o m 30 augusti 2020.Om våra annonser

pureness
pressmeddelande.org
annons_GVIK
15 08 annons 242x66 mitti

Gör Kiruna med Storyspot

Publicerad 23 juni 2020


Utställningen Kiruna Forever undersöker stadsomvandlingen genom samtidskonst. För att få utställningen att sträcka sig utanför konstmuseets lokaler och ut i kommunen, har man tagit hjälp av Storyspots plattform och kompetens för att samla in och dela berättelser.


I Kiruna pågår just nu Sveriges största stadsomvandling. Stadens centrum flyttas... Läs mer

Foto: Martin Drube. Text: Redaktionen

Res i egen kupé

Publicerad 18 juni 2020


Snälltåget introducerar möjligheten att köpa en helt egen kupé när du reser med tåg i sommar. Kupén har plats för upp till sex personer, men du kan också resa helt själv. Priset är detsamma om du är en eller sex personer i kupén.

På Foto: En knaggrockeunge på Havets Hus. Foto: Havets Hus. Text: Redaktionen

Sommartid på Havets Hus

Publicerad 16 juni 2020


Med utökade öppettider och med en anpassning av aktiviteterna i akvariet, hälsar Havets Hus besökare välkomna till en annorlunda sommar. Som vanligt med fokus på västerhavets djurliv och med en ny utställning om den biologiska mångfalden i havet.

Snart är det högsäsong på Havets Hus i Lysekil. Just nu pågår de sista förberedelserna. Fyra stora nya akvarier är på väg in i det djupa området av akvariet. På grund av coronapandemin levereras dessa först efter sommaren och i utrymmet, där akvarierna sedan ska stå, byggs istället en helt ny utställning inför sommaren

Utställningen som handlar om biologisk mångfald vilket är mångfalden av och variationen inom och mellan arter och ekosystem. Den gör att naturen kan anpassa sig till förändringar och ger oss sådant vi behöver för att leva, såsom mat, mediciner och ren luft. Idag är biologisk mångfald en av de planetära gränser som människan överskridit mest och krafttag behövs för att vända utvecklingen. Exempelvis har en tredjedel av alla korallrev försvunnit och ca 90% av världens fiskbestånd är fiskade till sin gräns.

I och med coronaviruset covid-19 har Havets Hus anpassat verksamheten med begränsad besökskapacitet, nya rutiner och uppmaningar till besökarna att hålla avstånd till varandra. Dagsprogrammet är förändrat och istället för att samla besökarna vid olika guidningar under dagen så rör sig guiderna i akvariet och pratar med besökarna i mindre grupper. För att sprida besökarna under dagen kommer det att finnas information på hemsidan om när det normalt sett är färre besökare. Mellan v25-34 öppnar akvariet redan kl 9.

Somrarnas stora evenemang, hajsläppet, är flyttat till v32. Detta för att möjliggöra publik på kajen i samband med hajsläppet. Om begränsningarna för allmän sammankomst finns kvar då kommer släppet att genomföras online, utan publik. Hajsläppet är en del av Havets Hus bevarandeprojekt för småfläckig rödhaj. Numer är den inte längre utrotningshotad men den är fortfarande fredad och målet med projektet är att öka kunskapen om arten och stärka beståndet. Hajsläppet sker på tisdag den 4 augusti kl 14.00.


Om våra annonser

pureness
pressmeddelande.org
annons_GVIK
15 08 annons 242x66 mitti

Södermalms Konsthall

Publicerad 11 juni 2020


Konstnären Robert Emanuel Fredriksson har ett galleri i en galleria. Motiven hämtar han ofta från skärgården eller favoritstaden New York. Men det är inte bara konsten han brinner för. Robert Emanuels hjärta slår lite extra för Hammarby IF, och en del av intäkterna går till klubbens ungdomsfotboll. När möjligheten att öppna galleri mitt på Söder dök upp var det ingen tvekan.


Södermalms Konsthall har...Läs mer

Foto: Ving. Text: Redaktionen

Lollo och Bernie checkar in

Publicerad 9 juni 2020


När svenska barnfamiljer inte kan resa utomlands i sommar så får de populära maskotarna Lollo & Bernie komma till Sverige istället. I ett nytt samarbete mellan Nordic Choice Hotels och Ving kommer Lollo & Bernie att besöka sex hotell i Sverige och Norge i sommar. På plats erbjuds efterlängtade aktiviteter för de allra minsta med barnklubb och Teen Lounge för de lite äldre barnen.


- Vi är otroligt glada och stolta över det här samarbetet där vi slår ihop det bästa av två världar - våra fina hotell och Vings oerhört populära maskotar. Målsättningen med samarbetet har varit att rädda barnens sommar och så länge barnfamiljerna inte kan åka till Vings destinationer ute i världen så får Lollo & Bernie komma hit. Jag tror dessutom att det är fler än barnen som kommer att glädjas åt detta för när de här två figurerna kommer in i ett rum så går det inte att låta bli att bli glad. Jag tror att vi alla behöver en rejäl dos av Lollo & Bernie denna sommar, säger Katalin Paldeak Chief Operating Officer Nordic Choice Hotels. På hotellen kommer Lollo & Bernie finnas på plats på samma sätt som på utlandssemestern. Till Lollo & Bernie´s Kids Club är alla barn, 0-7 år, välkomna för pyssel och lek, i sällskap av en vuxen. Självklart dyker Vings maskotar upp och busar med alla de möter och ställer gärna upp på en selfie. Under veckan kommer spännande kalas och äventyr att erbjudas. Personalen som ansvarar för barn- och ungdomsaktiviteterna har erfarenhet av att arbeta med barn och är valda med omsorg.

Foto: Kolmårdens Djurpark. Text: Redaktionen

Örnen har landat

Publicerad 6 juni 2020


Utrotningshotad och med bara omkring 3600 individer kvar i naturen krävs insatser för att rädda jättehavsörnen, världens största örn. Nyligen landade två jättehavsörnar från Moskva, med flyg, på Arlanda. Förhoppningen är att de genetiskt viktiga örnarna ska få ungar i Kolmårdens nybyggda anläggning för jättehavsörnar.

Med ett vingspann på 2,5 meter och en vikt uppemot 10 kg gör jättehavsörnen skäl för sitt namn. I specialbyggda transportlådor och med omfattande tillstånd från såväl ryska som svenska myndigheter kunde de två jättehavsörnarna flyttas från Moskva Zoo till Kolmårdens djurpark under våren. Örnarna överläts från djurparken i Moskva utan kostnad, vilket är praxis för utrotningshotade arter som flyttas inom den europeiska djurparksföreningen. De två örnarna deltar nämligen i ett internationellt bevarandeprogram för att rädda arten.

-Förhoppningen är att jättehavsörnarna ska häcka och få ungar här på Kolmården och på så sätt bidra till att skydda sin art. Jag tror många kommer att fascineras av att se dessa stora fåglar på nära håll, säger Filip Johansson, djurchef på Kolmården.

På foto: David Lindgre, Elin Rombo & Stefan Forsberg. Foto: Yanan Li.  Text: Redaktionen

Svenska toner i det blå – Konserthusets nationaldagskonsert

Publicerad 2 juni 2020


Lördag 6 juni kl 19.00–ca kl 20.00 ger Konserthuset och Kungliga Filharmonikerna en nationaldagskonsert för första gången. Den filharmoniska sommarhälsningen från det blå huset vid Hötorget presenteras av Stefan Forsberg – som inte bara är konserthuschef utan också en mycket uppskattad programvärd. Sopranen och hovsångerskan Elin Rombo medverkar tillsammans med musikalstjärnan David Lindgren.

David Björkman leder Kungliga Filharmonikerna i denna unika och specialproducerade konsert som webbsänds gratis för alla på Konserthusets hemsida på nationaldagen kl 19.00. Det blir välkända nummer av bland andra Evert Taube, Lars-Erik Larsson, Hugo Alfvén och Wilhelm Stenhammar. 

– Det här är vårt sätt att manifestera sammanhållning i en svår och utmanande tid, säger Stefan Forsberg. Vi höjer blicken, och öronen, mot en ljusare framtid genom att hälsa sommaren välkommen med denna utsträckta hand i musikens tecken. 

Han fortsätter:

– Vi hoppas att många kommer att ta plats vid sina skärmar, och att vi kan avsluta med mäktig allsång i hela landet i Povel Ramels Följ mig bortåt vägen. Givetvis förenas vi också i Sveriges nationalsång.

Adress: Box 374

116 31 Stockholm


Telefon: +46 70 717 30 50


Epost: info@magasingruppen.se

© 2020 Magasingruppen