Albert Edelfelt

 Från 22 oktober – 12 mars

 

Från kärva skildringar av finska skärgården till societetsporträtt från Paris. Göteborgs konstmuseum visar bredden av en av Finlands mest älskade konstnärer genom tiderna, Albert Edelfelt.

Edelfelt blev tidigt erkänd på den internationella konstscenen och rörde sig mellan det lokala och det kontinentala livet, vilket syns i hans målningar. Bland hans motiv finns vardagliga folklivsscener från den finska skärgården, prestigefyllda societetsporträtt skildrade i en kosmopolitisk miljö, historiemåleri och illustrationsuppdrag.

Edelfelts första utställning i Sverige ägde rum i Göteborg 1884 och han hade flera nära kontakter i staden, bland annat till paret Pontus och Göthilda Fürstenberg som tillhörde hans mecenater.

– Det är särskilt kul att visa Edelfelt på Göteborgs konstmuseum med tanke på att vi har flera betydelsefulla verk av honom i samlingen, inte minst ”På havet”  som är en favorit hos publiken och tillhör presentationen i Fürstenbergska galleriet. Med den här utställningen kan vi fördjupa kunskaperna om museets verk av Edelfelt och foga in Göteborg i konstnärens kosmopolitiska geografi, säger Patrik Steorn, chef för Göteborgs konstmuseum.

Föregående artikelVästanå Jul
Nästa artikelBLKDOG